Eveniment

Cursa pentru vaccinul anti Covid-19 a durat “doar” 11 luni. Cât au durat până au fost gata alte vaccinuri, despre care s-a spus că au fost testate un timp mai îndelungat?

Cursa pentru vaccinul anti Covid-19 a durat “doar” 11...

Autor: Cristina Roşca

29.12.2020, 13:22 4249

Gripa spaniolă, despre care se spune că a omorât 40-50 de milioane de oameni, este poate cea mai cunoscută pandemie până la Covid-19. Ea este totodată pandemia cu care se face cel mai des comparaţie în termeni de îmbolnăviri, morţi sau vaccin.

În ceea ce priveşte Covid-19, virusul a omorât până acum aproape 1,8 milioane de oameni, dar cifrele sunt în creştere continuă, fiind zile când numărul deceselor sare de 10.000, potrivit Worldometers.

Când vine vorba de cele două pandemii, adesea se face comparaţie şi în termeni de durată a dezvoltării vaccinului. Mai exact, se spune adesea că la gripa spaniolă a durat mai mult dezvoltarea, pe când cel pentru Covid-19 a fost gata în mai puţin de un an, deci nu a fost testat suficient. Nu e luată în calcul dezvoltarea ştiinţei şi a tehnologiei în această perioadă însă.

Cert este însă că pentru gripa spaniolă s-a lansat un vaccin abia în 1942, la 25 de ani de la apariţia primelor cazuri, potrivit VirtualCapitalist care citează CDC şi alte surse oficiale.

„Multe vaccinuri au fost folosite în timpul pandemiei (de gripă spaniolă - n.red.) însă nu au dat rezultate. Cercetătorii nu au descoperit că boala era cauzată de un virus şi nu de o bacterie până în anii ’30”, potrivit aceleiaşi surse.

Deşi 25 de ani poate părea mult, sunt boli pentru care se caută leac încă, cum ar fi SIDA, care după 39 de ani încă prezintă multe necunoscute. Similar, nu s-a găsit vaccin nici pentru SARS sau MERS, pandemii sau epidemii care însă au omorât mai puţini oameni ca actualul coronavirus.

La polul opus însă, există şi vaccinuri care s-au dezvoltat chiar mai rapid decât cel de Covid-19, arată VirtualCapitalist, cum ar fi cel pentru gripa porcină H1N1, care a fost gata în doar şase luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO