Eveniment

Cursul a depăşit 4,8 lei/euro miercuri după amiază pe pieţele externe, iar toţi ochii se îndreaptă spre ziua de joi, când şi la Bucureşti se aşteaptă o nouă creştere: Declaraţiile alarmiste ale guvernului PNL au adus nervozitate în rândul investitorilor, care de-abia aşteaptă să aibă un motiv să atace leul

Cursul a depăşit 4,8 lei/euro miercuri după amiază pe...
28.11.2019, 00:07 4636

Cursul valutar a atins 4,8 lei/euro în după-amiaza zilei de miercuri, iar pieţele se aşteaptă ca joi dimineaţă cotaţiile să urce la deschiderea pieţei de la Bucureşti la acelaşi nivel, asta dacă BNR nu va interveni.

Miercuri BNR a stabilit un curs oficial de 4,7792 lei pentru un euro, dar acum toată lumea se aşteaptă ca joi să depăşească 4,8 lei pentru un euro.

Pieţele au devenit mai sensibile şi mai nervoase după declaraţiile alarmiste ale noului guvern PNL şi ale preşedintelui în privinţa deficitului bugetar.

Pe lângă această situaţie, România se confruntă şi cu deficitul comercial foarte mare, de peste 12 miliarde de euro, un nivel extrem de ridicat, nesustenabil.

Acum o lună, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat că deprecierea leului nu este o soluţie pentru corecţia deficitelor, dar situaţia actuală a devenit mult mai îngrijorătoare.

Noul guvern instalat la Palatul Victoria şi noul ministru de finanţe, Florin Câţu, merg pe o creştere a deficitului bugetar spre 4,3-4,4%, cu mult peste limita de 3% din PIB.

Pe lângă situaţia dificilă a finanţelor publice, veniturile bugetare fiind date în jos cu 18 miliarde de lei,  iar cheltuielile nu pot fi reduse cu mai mult de 2 miliarde de lei, a intervenit şi scăderea creşterii economice de la o previziune de 5,5% la 4%.

Ministerul Finanţelor trebuie să găsească acum 16 miliarde de lei pentru a acoperi noua creştere de deficit, pe lângă finanţarea anterioară. Miercuri Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 320 de miliarde de euro de pe piaţa internă, la o dobândă de 0,3% pe an, un cost care pare rezonabil.

Acum întrebarea tuturor este cum va finanţa Ministerul Finanţelor noul deficit bugetar, de unde va lua banii – de pe piaţa internă sau de pe piaţa externă, sau va apela la celebrul buffer, rezerva de bani care ar trebui să fie folosită numai în situaţii de criză.

După ce noul guvern PNL s-a instalat la Palatul Victoria şi după ce noul ministru al Finanţelor a dezvăluit care este situaţia bugetului, deficitul fiind mai mare decât cele mai pesimiste aşteptări, pieţele financiare au început să ceară dobânzi mai mari ca să dea bani României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO