• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Eveniment

Cursuri suspendate luni şi în judeţele Constanţa şi Galaţi; şi o şcoală din Alba, închisă

Cursuri suspendate luni şi în judeţele Constanţa şi Galaţi; şi o şcoală din Alba, închisă

Autor: Departamentul Corespondenti

17.01.2016, 18:50 393

Cursurile vor fi suspendate luni şi în unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa, excepţie făcând cele din oraşele Constanţa, Mangalia şi Medgidia, precum şi în toate şcolile din mediul rural din Galaţi, dar şi într-o unitate dintr-o localitate din Alba, unde a nins abundent.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa, cu excepţia celor din oraşele Constanţa, Mangalia şi Medgidia, vor fi închise luni, din cauza ninsorii.

“Având în vedere avertizarea meteorologica cod portocaliu emisă de ANM, la propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, constituit prin ordinul prefectului judeţului Constanţa, a hotărât ca luni să se suspende cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa, cu excepţia celor din municipiul Constanţa, Mangalia şi Medgidia”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a anunţat, într-un nou comunicat de presă, că şi în judeţul Galaţi vor fi suspendate cursurile în unităţile de învăţământ din mediul rural.

”Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene informarea la timp a părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice, prin toate mijloacele de comunicare pe care le au la dispoziţie, cu privire la decizia de suspendare a cursurilor”, precizează sursa citată.

De asemenea, inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache, a declarat că ulterior fiecare unitate de învăţământ din mediul rural va decide un program pentru recuperarea orelor pierdute.

"Este vorba despre o decizie preventivă luată la nivelul Comandamentului operativ de iarnă pentru a nu exista probleme în timpul transportului elevilor şi preşcolarilor către acestea, având în vedere condiţiile meteo şi starea unor drumuri pe care s-au format suluri de zăpadă. În plus, s-ar putea forma polei şi de aceea s-a luat această decizie în mod preventiv", a afimat Enache.

Cursurile vor fi suspendate şi în cinci şcoli din localităţile argeşene Ungheni, Ciomăgeşti, Uda, Moşoaia şi Băbana, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

Unităţile de învăţământ la care cursurile vor fisuspendate sunt: Şcoala Gimnazială Bratia din Ciomăgeşti, Şcoala Gimnazială nr.1 din Uda, Şcoala Gimnazială Ungheni, Şcoala Gimnazială Moşoaia şi Şcoala Gimnazială Băbana. Şcolile din Băbana, Uda şi Ciomăgeşti vor fi închise din cauza problemelor legate de alimentarea cu energie electrică, şcoala din Ungheni rămâne închisă întrucât cei 186 de elevi nu pot ajunge la unitatea de învăţământ din cauza drumurilor impracticabile, în timp ce la şcoala din Moşoaia nu este nici curent, iar drumurile sunt impracticabile. În total, 737 de elevi ai celor cinci şcoli vor rămâne acasă luni.

Tot din cauza zăpezii, vor fi suspendate cursurile şi într-o şcoală din Alba.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Alba, şcoala cu clasele I-IV din satul Tonea, comuna Săsciori, îşi va suspenda cursurile începând de luni pentru o perioadă nedeterminată, drumurile în zonă fiind înzăpezite. Şcoala are doar opt elevi şi un învăţător.

Comuna Săsciori din Alba se află în Munţii Sebeşului şi are în componenţă nouă sate, printre care şi Tonea.

În ultimele 24 de ore în judeţul Alba a nins abundent, iar stratul de zăpadă măsoară de la câţiva centimetri în zona joasă până la peste 50 de centimetri în zona montană.

Până în prezent, au fost luate decizii de închidere a şcolilor şi grădiniţelor şi pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Brăila şi Tulcea. În judeţele Olt şi Dâmboviţa au fost închise doar unităţi de învăţământ din anumite localităţi.

”În municipiul Brăila cursurile se vor desfăşura în mod normal, în schimb, conform hotărârii Colegiului prefectural, nu se vor organiza cursuri în unităţile de învăţământ din mediul rural şi din oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei. În judeţele Olt şi Dâmboviţa, în urma hotărârii Colegiilor prefecturale, cursurile vor fi suspendate în 27 de şcoli, respectiv 12 şcoli”, arată Ministerul Educaţiei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889