Eveniment

Curtea Constituţională decide dacă obligă sau nu Guvernul să dea mai repede 7 mld. lei bugetarilor

Curtea Constituţională decide dacă obligă sau nu Guvernul să dea mai repede 7 mld. lei bugetarilor

Autor: Iulian Anghel

28.11.2011, 12:48 475

Curtea Constituţională va formula în această după-amiază verdictul în privinţa constituţionalităţii ordonanţei de urgenţă a Guvernului, aprobată deja de Parlament, de amânare până în 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţe.

Aproximativ 7 mld. lei reprezintă soldul sumelor pe care instanţele au decis că Guvernul trebuie să le achite bugetarilor, motiv pentru care, prin ordonanţe de urgenţă, Guvernul a amânat şi în 2009 şi în 2010 şi anul acesta achitarea integrală a sumelor, ultimele norme prevăzând plata întregii "datorii" eşalonat, până în 2016.

Opoziţia a contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului, pe motiv că Executivul nu poate să modifice decizii executorii ale instanţelor.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, Guvernul nu are bani să achite sumele stabilite de instanţe. Acesta este motivul pentru care opoziţia a anunţat că demarează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. O decizie de neconstituţionalitate ar putea obliga Guvernul să-şi reevalueze datele macroeconomice sau să modifice din nou legea astfel încât să tragă de timp, pentru că o achitare a acestor sume i-ar da peste cap ţinta de deficit stabilită pentru 2012 la 1,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO