Eveniment

Curtea Constituţională respinge proiectul unui preşedinte marionetă

Foto Marius Dumbrăveanu

Foto Marius Dumbrăveanu

Autor: Iulian Anghel

16.02.2014, 19:15 153

Curtea Constituţională a finalizat ieri analiza proiectului de revizuire a Constituţiei stabilind că el conţine mai multe elemente de neconstituţionalitate. Curtea a stabilit că este neconstituţional ca preşedintele Republicii să fie obligat să învestească în funcţie miniştii propuşi de premier fără posibi­litatea de a ridica obiecţii, cum propune textul de revizuire.

Printr-o decizie luată în timpul guvernului Tăriceanu, Curtea Constituţională stabilise că şeful statului se poate opune o dată şi motivat propunerii de numire a unui ministru venită de la şeful guvernului. De asemenea, Curtea a avut obiecţii şi cu privire la obligaţia şefului statului de a numi un prim-ministru din rândul partidului care a câştigat cele mai multe voturi în alegeri, şeful statului urmând să aibă, în continuare, putere de decizie în această privinţă.

Curtea a mai respins şi propunerea ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia a fost ales. Motivul este că legea fundamentală în vigoare stabileşte că „mandatul imperativ este nul“, iar această prevedere nu este eliminată în textul de revizuire. Drept urmare, un parlamentar nu-şi poate pierde mandatul în circumstanţele enunţate pentru că o astfel de ameninţare îl obligă la o anumită conduită, ceea ce este interzis de Constituţie („mandatul imperativ este nul“). Proiectul noii constituţii ar urma să fie supus referendumului în luna mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO