Eveniment

Curtea de Conturi nu mai poate controla firme private

08.12.2003, 00:00 154



Curtea de Conturi nu va mai putea face controale la agentii economici privati care nu isi indeplinesc obligatiile financiare catre stat, unitatile administrativ-teritoriale sau institutiile publice, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale.



Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 19, litera c din Legea 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi.



Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 19 lit. c din Legea 94/1992 sunt neconstitutionale, potrivit Mediafax.



Decizia este definitiva si obligatorie, astfel ca impotriva ei nu poate fi exercitata nici o cale de atac si este aplicabila din momentul publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.



Potrivit art.19 lit.c, Curtea de Conturi putea hotari efectuarea de controale si la persoanele juridice care nu isi indeplinesc obligatiile financiare catre stat, unitatile administrativ-teritoriale sau institutiile publice, verificarile efectuandu-se impreuna cu reprezentantii institutiilor competente in domeniul supus controlului.



Ca efect al Deciziei Curtii Constitutionale, Curtea de Conturi nu va mai putea face astfel de controale.



De la infiintarea Curtii Constitutionale, numai 6% din exceptiile de neconstitutionalitate au fost admise, dispozitiile invocate fiind declarate neconstitutionale.



Prin aceasta decizie, favorabila mediului de afaceri, se inlatura posibilitatea de a se comite unele abuzuri impotriva firmelor private.



Prima dezbatere publica privind oportunitatea unor astfel de controale a avut loc anul trecut cand Curtea de Conturi a inceput o serie de verificari la Societatile de Investitii Financiare (SIF). Presedintii celor cinci SIF au contestat imediat dreptul Curtii de Conturi de a face controale la fimele private.



Lor li s-au mai adaugat si alte companii private care au ridicat obiectii asupra acestei proceduri aratand ca exista alte institutii abilitate sa efectueze verificari, inclusiv la firmele cu datorii la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO