Eveniment

Curtea Supremă a Slovaciei l-a pus sub acuzare pe Robert Fico, fostul premier slovac, pe motiv de rasism

Curtea Supremă a Slovaciei l-a pus sub acuzare pe Robert...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

05.12.2019, 18:55 55

Fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, liderul celui mai mare partid din ţară, Smer, a fost pus sub acuzare pentru rasism după ce şi-a exprimat sprijinul faţă de un fost parlamentar de extremă dreapta care şi-a pierdut mandatul în Parlament după o declaraţie împotriva rromilor, informează Reuters.

Curtea Supremă a Slovaciei a decis în septembrie că Milan Mazurek, membru al Partidului Slovacia Noastră (LSNS, de extremă dreapta), a încălcat legea atunci când a lansat o serie de atacuri la adresa minorităţii rome. Instanţa a decis amendarea politicianului.

„Ţiganii antisociali nu au făcut nimic niciodată pentru naţiunea aceasta şi nici nu vor face”, declarase Mazurek anterior. De asemenea, politicianul i-a comparat pe copiii de etnie romă cu „animalele de la grădina zoologică”.

Ulterior, Robert Fico a publicat un mesaj video în care şi-a exprimat susţinerea pentru Mazurek. „Milan Mazurek a spus ceea ce o întreagă naţiune gândeşte, iar dacă executăm pe cineva pentru că a spus adevărul, îl transformăm într-un erou naţional”, declarat Fico în septembrie în cadrul mesajului video publicat pe Facebook.

„Dacă decizia Curţii Supreme ar fi una de referinţă, atunci anchetatorii vor putea intra în orice bar din Slovacia şi să reţină pe toată lumea”, a adăugat Fico în mesaj.

Fico riscă o pedeapsă cuprinsă între unul şi cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat pentru susţinerea unei persoane care a comis o infracţiune. El ar putea fi acuzat şi pentru defăimarea unei etnii, dar şi incitare la ură, a informat Poliţia, prin intermediul unui comunicat.

LSNS este considerat ca fiind un posibil partener de coaliţie pentru partidul lui Fico după alegerile generale care vor avea loc pe 29 februarie, dat fiind faptul că LSNS a susţinut în ultima perioadă în Parlament mai multe proiecte de lege ale Smer.

Cu toate acestea, premierul Peter Pellegrini a exclus o astfel de coaliţie.

Potrivit Reuters, care citează date ale Ministerului Muncii de la Bratislava şi ale Naţiunilor Unite, în Slovacia trăiesc aproximativ 400.000 de romi, aceştia fiind, astfel, a doua cea mai mare minoritate din această ţară, după cea maghiară. Mulţi dintre romi trăiesc în comunităţi izolate, fără utilităţi de bază, fiind de cele mai multe ori discriminaţi, atât în şcoli cât şi la locurile de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO