Eveniment

Cuvinte dure pentru cea mai disputată moţiune: „căzut în cap“, „demagog“, „putregai“

Cuvinte dure pentru cea mai disputată moţiune: „căzut în cap“, „demagog“, „putregai“
15.06.2010, 23:12 28

Timpul dedicat moţiunii a fost, poate, cel mai lung din istoriatuturor moţiunilor - peste opt ore de dezbateri presărate cuinjurii. Unei moţiuni i s-a dedicat până acum patru-cinci ore.Odată cu respingerea ei, planul de măsuri de austeritate alGuvernului, care include reducerea pensiilor cu 15% şi a salariilorcu 25%, are şanse să fie pus în aplicare.

Tonul discuţiilor din Parlament a fost extrem de violent,continuând de fapt modul în care senatorii şi deputaţii au ales săse exprime în forul legislativ luni noapte la votul pentru noiijudecători ai Curţii, cu pumni, ameninţări, microfoane rupte. Ieridimineaţă, la tot acest scandal s-a adăugat şi presiuneasindicatelor. Mii de protestatari au înconjurat clădireaParlamentului cerând anularea măsurilor de austeritate, iar în salade plen, discursul premierului Emil Boc a fost huiduit constant deun grup de pensionari, care au fost invitaţi în sală de PSD şi carei-au cerut demisia.

"Am ales o soluţie corectă, dar grea"

"Acest program care vizează restrângerea cheltuielilor bugetarenu este singur. Am văzut ce reacţie aţi avut, dragi colegi dinopoziţie, pentru că vă pierdeţi pensiile. Acum, nici în al 12-leaceas nu vreţi să vă pierdeţi privilegiile. Am ales soluţia să numajorăm taxe în România, pentru că oamenii şi-ar fi pierdut putereade cumpărare. E foarte uşor să te împrumuţi, este foarte uşor săvinzi BCR-ul ca să dai pomeni electorale. De aceea am ales osoluţie corectă, dar grea. Este şansa noastră ca ţară. Este şi unmoment al adevărului. Ştiu că este greu pentru colegii mei caresusţin Guvernul", a spus Boc, care a acuzat opoziţia că nu aprezentat o alternativă argumentată la planul de măsuri alGuvernului. El a mai spus că PSD, care a depus moţiunea de cenzură,ar fi "plagiat" paragrafe dintr-un articol de presă în textulmoţiunii, dar şi că aceasta ar fi fost redactată prost.

Replici tari ale opoziţiei

Replica i-a fost dată lui Boc de liderul PSD Victor Ponta,într-un discurs care nu s-a remarcat prin altceva decât şirul deinvective adresat membrilor Guvernului. "Domnul Emil Boc esterealmente căzut în cap", a spus preşedintele PSD, după ce a cerutparlamentarilor să voteze moţiunea pentru a-i "salva" peromâni.

Un discurs dur a avut şi preşedintele PNL Crin Antonescu, care acerut parlamentarilor să pună capăt "putrefacţiei portocalii". "Nuputem aştepta până când se va epuiza mandatul PDL-ului şi aldomnului Băsescu, sigur că respectăm nevoile democratice, darnevoia României este de a se pune capăt acum delirului şiputrefacţiei portocalii. Îmi pare rău să folosesc acest cuvânt, darmiroase. România este singura ţară care nu are preşedinte, guvern,în care cetăţeanul învestit cu demnitatea supremă afirmă că a luatdecizia pensiei minime sub influenţa băuturilor alcoolice, în careminiştrii afirmă clar faptul că au minţit", a spus Antonescu.

Vociferări din tribună

Discursurile parlamentarilor, dar şi ale miniştrilor - au ţinutsă vorbească Radu Berceanu, Elena Udrea, Laszlo Borbely sau VasileBlaga - au fost dublate de vociferări din tribună şi întrerupte desdin motive procedurale. La un moment dat PSD a acuzat PDL că atrimis poliţişti în uniformă să-i filmeze pe parlamentari, însă încele din urmă s-a dovedit că erau membri ai sindicatuluipoliţiştilor care filmau pentru arhiva personală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO