Eveniment

Dacă economia şi consumul cresc, de ce cheltuielile statului cresc mai repede decât veniturile şi guvernul face deficit mai mare?

Dacă economia şi consumul cresc, de ce cheltuielile...

Autor: Răzvan Botea

29.03.2023, 08:30 566

♦ Deficitul bugetar a crescut în februarie şi a ajuns la 17 mld. lei. Veniturile au avut un plus de 8%, până la 74 mld. lei, dar cheltuielile au urcat mai rapid, cu 17%, şi au fost de 91 mld. lei ♦ Veniturile din impozitul pe profit scad, dar toate cheltuielile cresc.

Aşa cum arată datele statistice, economia şi consumul continuă să crească şi ar trebui să alimenteze bugetul de stat. Pe contrasens cu economia, veniturile publice cresc sub avansul cheltuielilor, ceea ce face ca deficitul bugetar să crească, în loc să scadă, aşa cum este programarea bugetară din acest an. Cum de nu reuşeşte guvernul Ciucă  să scadă deficitul bugetar, în condiţiile în care economia merge cu motoarele turate?

Combustibilii excepţionali de anul trecut încep să se epuizeze, spune Ionuţ Dumitru, fost preşedinte al Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România. Bugetul statului român revine astfel la o realitate în care colectarea de taxe şi impozite este la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.


17 mld. lei a  fost deficitul bugetar în primele două luni din 2023, adică 1,07% din PIB-ul prognozat de 1.600 mld. lei.


„Bugetul nu mai beneficiază de acele venituri excepţionale din energie şi de preţurile mari care au adus venituri mari la bugetul de stat. Revenim acum la o realitate bugetară, care înseamnă venituri foarte mici din taxe şi impozite şi posibilităţi limitate de ajustare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO