Eveniment

Dacian Cioloş luat în derâdere de noul preşedinte al Parlamentului European

Dacian Cioloş luat în derâdere de noul preşedinte al...

Autor: Departamentul Politic

03.07.2019, 21:44 2028

Dacian Cioloş a stârnit râsul noului preşedinte al Parlamentului European, David Sassoli, atunci când a spus că cetăţenii trebuie să se exprime asupra şefiei instituţiilor UE şi deciziile să nu fie luate în „culise”.

La negocierile pentru şefia Comisiei Europene, Cioloş spunea că nu îl susţine pe Manfred Weber, candidatul PPE.

„Şi acest mandat pe care îl avem în faţă trebuie să stea sub semnul reînnoirii. Negocierile la care am asistat în aceste zile din Consiliu arată şi trebuie să privim foarte pragmatic lucrurile că reînnoirea aceasta probabil nu o să vină nici din partea Consiliului, nici din partea Comisiei Europene, dacă Parlamentul European nu se va afla în centrul acestui proiect. Noi suntem cetăţenii care reprezentăm cetăţenii europeni şi trebuie să ne asumăm această reînnoire, această schimbare. De aceea în grupul Renew Europe veţi avea un partener”, a declarat Dacian Cioloş, în plenul Parlamentului European.

În plenul PE a apărut rumoare şi hohote de râs, în momentul în care liderul grupului Înnoim Europa a afirmat că cetăţenii UE trebuie să se exprime asupra conducerii instituţiilor europene, iar deciziile să nu fie rezultatul unor negocieri de culise.

„Vă propunem chiar de la început, şi propunem partenerilor noştri europeni, proiectul unei conferinţe pentru viitorul Europei, în care să gândim modul în care putem aduce Europa mai aproape de cetăţeni, în care să putem să ne asigurăm că nu negocierile de culise sunt cele care determină figurile proeminente care trebuie să conducă Europa, ci cetăţenii pot să se exprime din acest punct de vedere. Veţi avea susţinere din partea noastră pentru un astfel de proiect.Asta trebuie să facem dragi colegi, pentru că trebuie să dăm posibilitatea ca ceea ce spunem în acest Parlament să şi facem în relaţie cu cetăţenii. Veţi avea în Renew Europe partener pentru acest proiect”, a conchis Cioloş.

Noul preşedinte al PE David Sassoli s-a numărat şi el printre cei care au râs în timpul discursului lui Dacian Cioloş, părând să îl întrebe „Ce am văzut aici?”.

În cadrul negoicierilor pentru şefia instituţiilor europene, socialiştii şi liberalii din Parlamentul European au decis că nu îl vor sprijini pe Manfred Weber, candidatul PPE, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, potrivit politico.eu.

Dacian Cioloş, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul European, a confirmat că Weber nu este sprijinit de către grupul său. „Pentru moment nu există o majoritate pentru candidatura lui Weber”, spunea Cioloş la o reuniune a liderilor liberali, la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO