• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Eveniment

Daea: Perioada depunerii cererilor pentru subvenţiile APIA nu se prelungeşte cu niciun minut

Daea: Perioada depunerii cererilor pentru subvenţiile APIA nu se prelungeşte cu niciun minut

Autor: Ana Petrescu

28.02.2018, 14:36 106

"Dacă de la 1 martie începe depunerea cererilor, pe 15 mai se închid obloanele şi acest proces se încheie. Dacă vreun fermier, din diferite motive, nu reuşeşte să ajungă să depună cererile pentru a fi introduse în procesul de înregistrare, el rămâne în afara proiectului, rămâne fără subvenţii. Este obligatoriu ca fiecare fermier, care primeşte o înştiinţare de la APIA, să se prezinte în intervalul orar stabilit, pentru a nu se crea aglomeraţii şi cozi. Într-un cuvânt, să nu pierdem niciunii dintre noi timpul. Perioada de depunere a cererilor nu se prelungeşte nici cu un minut, pentru că această perioadă reglează toate perioadele care urmează, şi anume, cea de control, iar din 16 octombrie 2018 procedura de declanşare a avansurilor fermierilor", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a făcut apel la primarii din România să ofere sprijin fermierilor în depunerea cererilor, menţionând că procesul de înscriere pentru subvenţiile APIA implică eforturi financiare. Petre Daea a oferit şi un exemplu, estimând că 324 tone de hârtie vor fi consumate în acest proces.

"Vreau să transmit şi primarilor din România să dea sprijin la timp fermierilor pentru ca cererile să poată fi procesate în timpul programat. Nu sunt puţin fermieri. Anul acesta am avut peste 855.000 de mii. E adevărat că numărul s-a micşorat în comparaţie cu anul trecut. Totuşi, ne trebuie 324 de tone hârtie pentru depunerea cererilor acum", a explicat ministrul.

Referitor la plăţile efectuate de APIA în anul 2017, Petre Daea a subliniat că este pentru prima oară în ţara noastră când subvenţile se dau la timp, "pe un calendar corect, cerut de fermierii ţării", printr-un efort bugetar decis de Guvern, "care înseamnă peste 2,7 miliarde de euro în total".

Chiar dacă mai sunt sume restanţe de anul trecut, despre care ministrul a anunţat că vor fi plătite până la 31 martie către fermieri, pe 16 octombrie 2017 a fost începută plata avansului suvenţiilor pe 2017, prin acordarea unei tranşe de 70% din sumele pe suprafaţă. Daea a adăugat că sistemul informatic al APIA este funcţional şi există tehnicieni pregătiţi să intervină în cazul în care apar probleme, în contextul în care "până la 15 mai se depun cererile şi apoi vem perioada de procesare până la 1 iulie".

"Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe! Cererile se depun la Centrele judeţene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) şi/sau împrumutate spre folosinţă. Fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafeţele arendate/înstrăinate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat", se arată într-un comunicat al APIA legat de campania de informare a Agenţiei intitulată "Depune cererea unică de plată 2018".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466