Principalul lucru pe care trebuie să îl luaţi în calcul când alegeţi între PFA şi înfiinţarea unei întreprinderi este profitabilitatea businessului. Dacă profitabilitatea este mare, atunci trebuie să mergeţi spre microîntreprindere. Dacă profitabilitatea este mică, atunci este favorabilă PFA, a declarat la ZF Live Dan Bădin, partener Deloitte Tax.
„Un antreprenor când porneşte o afacere se gândeşte la costuri în contrapondere cu veniturile pe care estimează că le va realiza. Unul dintre costurile principale este costul fiscal. Până acum au existat cel puţin două variante, aceea a PFA şi a întreprinderii, care este taxată în anumite condiţii cu 3% la cifra de afaceri. Începând de anul acesta avem reguli mai stricte în ceea ce priveşte PFA/ PFI pentru a putea fi impozitate distinct. Este posibil să vedem o migrare mai mare înspre forma normală de antreprenoriat, adică compania comercială“, a spus el.
Distribuirea de dividende până acum reprezenta o impozitare suplimentară. Dacă la PFA nu există astfel de impozit suplimentar, pentru un business costul de 16% este unul semnificativ.
„Alegerea între PFA şi o companie ia în calcul mai multe aspecte. Cel al taxării este unul dintre ele. Dar mai este şi distribuirea de dividende. La un PFA poţi obţine fondurile oricând, la o microîntreprindere poţi obţine fondurile abia la încheierea anului. La un PFA răspunzi cu întreg patrimoniul, la SRL este cu răspundere limitată.“