Eveniment

Dan Bădin, Deloitte: Odată cu noul Cod fiscal putem vedea o migrare de la PFA către companie comercială

Dan Bădin, Deloitte: Odată cu noul Cod fiscal putem...

Autor: Ştefan Stan

21.10.2015, 00:07 3719

Principalul lucru pe care trebuie să îl luaţi în calcul când alegeţi între PFA şi înfiinţarea unei întreprinderi este pro­­fitabilitatea businessului. Dacă profitabilitatea este ma­re, atunci trebuie să mergeţi spre microîntreprindere. Dacă pro­fitabilitatea este mică, atunci este favorabilă PFA, a de­cla­rat la ZF Live Dan Bădin, partener Deloitte Tax.

„Un antreprenor când porneşte o afacere se gândeşte la cos­turi în contrapondere cu veniturile pe care estimează că le va realiza. Unul dintre costurile principale este costul fis­cal. Până acum au existat cel pu­ţin două variante, aceea a PFA şi a întreprinderii, care este ta­xa­tă în anumite condiţii cu 3% la ci­fra de afaceri. Înce­pând de anul acesta avem re­guli mai stric­te în ceea ce pri­veşte PFA/ PFI pentru a pu­tea fi impo­zi­tate distinct. Este po­sibil să ve­dem o migrare mai mare în­spre forma nor­ma­lă de antre­pre­noriat, adică com­pania comercială“, a spus el.

Distribuirea de dividende până acum reprezenta o impo­zi­tare suplimentară. Dacă la PFA nu există astfel de impozit suplimentar, pentru un busi­ness costul de 16% este unul semnificativ.

„Alegerea între PFA şi o companie ia în calcul mai mul­te aspecte. Cel al taxării este unul dintre ele. Dar mai este şi distribuirea de dividende. La un PFA poţi obţine fondurile ori­când, la o microîntreprindere poţi obţine fondurile abia la încheierea anului. La un PFA răspunzi cu întreg patri­moniul, la SRL este cu răspundere limitată.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO