Eveniment

Dan Fischer, un bancher extrem de influent în perioada preşedintelui Constantinescu, a murit

Dan Fischer, un bancher extrem de influent în perioada preşedintelui Constantinescu, a murit

Autor: Cristian Hostiuc

20.07.2012, 11:13 8455

Dan Fischer, unul dintre oamenii de afaceri cu o influenţă considerabilă la mijlocul anilor 90, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, a murit joi seara la Berlin, anunţă ziarul Cancan. El suferea de cancer pulmonar.

Dan Fischer a fost un bancher de investiţii, care a lucrat pe Wall Street în anii '80 şi care după Revoluţie s-a întors în România pentru a dezvolta mai multe afaceri.

În anul 1997, Fischer a fost unul ditre consultanţii în vânzarea de către ministerul Finanţelor a unor obligaţiuni de stat de 600 de milioane de dolari pe pieţele internaţionale. De asemenea, cu firma lui de brokeraj şi consultanţă locală, Danubius Securities, a stat în spatele tranzacţiei prin care OTE a cumpărat de la stat în 1998-1999 pachetul majoritar de acţiuni de la Romtelecom. Cu banii din acea tranzacţie, România a evitat intrarea în incapacitatea de plată.

O tranzacţie controversată în care a fost implicat Dan Fischer a fost vânzarea de către România a creanţelor deţinute asupra unor state, în special cele africane, care au avut afaceri cu regimul comunist, către un grup de firme private, la un discount de 10-15%. Pachetul de creanţe se situa în jurul a 500 de milioane -1 miliard de dolari.

La începutul anilor 2000, el a cumpărat un teren în Poiana Braşov, care a stat la baza proiectului imobiliar Silver Mountain, care ar fi trebuit să ajungă la o valoare de 1 miliard de euro la terminare. În acest moment, este terminată doar prima fază a proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO