Anul 2022 a început şi ne imaginăm deja cum va arãta cel de-al treilea an de criză pandemică. Puţini mai cred în faptul că vom scapa în câteva luni de virusul Corona şi atunci încercăm să abordăm situaţia dintr-o altă perspectivã. Numeroşi virologi estimează de la apariţia Omicron că virusul va deveni endemic. Asta înseamnă că va trebui să trăim cu el. Dar ce este nou? O boală care îşi face apariţia regulat într-o regiune anume este calificată drept endemică. În cazul endemiei numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului. Deja în mai 2020 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că coronavirusul va deveni un virus endemic. Variantele Delta şi Omicron au arătat de atunci cât de adaptabil este virusul, asemănător cu gripa. Aceasta înseamnă că trebuie să învăţăm să trăim cu el. El nu va mai dispărea.
Chiar putem trece uşor peste debrãnduirea Corona şi să acţionăm normal când suntem confruntaţi cu acest virus? Vã imaginaţi un scenariu în care sã mergi la birou fiind infectat cu Corona ? Dar atunci, veţi zice, de ce să ne mai testăm, dacă oricum nu contează….
În plus mai apare şi dimensiune vaccinului şi a vaccinării. Ce rol are vaccinul? S-a demonstrat clar că vaccinul ajută, minimalizează impactul virusului asupra corpului omenesc. Ştiinţa îşi va zice cuvântul în evoluţia vaccinului, a numărului de doze necesare, a frecvenţei şi a eficienţei.
Dar să revenim la noii parametrii. Avem virusul endemic, avem vaccinul. Ce facem? Lumea continuã să fie vulnerabilă şi poate să se îmbolnãveascã, chiar dacă şi forme usoare. Se va merge în direcţia unor paşapoarte de sănătate individuale? Dacă analizăm, avem deja un început în această direcţie cu certificatul COVID. Se vor insera tot mai multe date în acest certificat la purtător ? Cine va avea acces la aceste date medicale sau cine va avea dreptul să îţi controleze certificatul de sănătate ? Iar dacă se descoperă ceva, ce măsuri se pot lua ?
Este o discuţie nouă care se deschide acum, iar impactul este enorm. Cum se va restructura societatea cu astfel de reguli noi? Ce mai înseamnă dreptul la mişcare liberă al cetăţenilor ?
Vã puteţi imagina cum vor reacţiona mişcările anti-vaccin şi cum – oportunistic – unele partide politice naţionale se vor repoziţiona?
Este nevoie de o gândire strategică adaptată realităţii pe care o trăim, că ne place sau nu. Imperativ este să avem o coordonare europeană. Uniunea Europeană, prin experienţa sa în materie de multilateralism, poate să preia şi un rol de lider mondial. Doar prin abordare globală putem să ajungem la cea mai bune soluţii societale pentru Europa, dar şi pentru alte continente, Africa de exemplu.
Este momentul cel mai favorabil de a intra profund în acest dosar printr-o abordare inclusivă, cu statele membre, dar şi cu sectorul de afaceri şi societatea civilă.
Dan LUCA conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies”.