Eveniment

Dăncilă anunţă că va veni cu remanierea în Parlament după moţiunea de cenzură

Dăncilă anunţă că va veni cu remanierea în...

Autor: Departamentul Politic

03.10.2019, 22:31 70

Viorica Dăncilă a declarat că va face remanierea Guvernului în Parlament după moţiunea de cenzură, despre care a spus că nu va fi adoptată joi de Parlament. Premierul a adăugat că nu ştie ce va face Klaus Iohannis privind numirea miniştrilor interimar, chiar dacă există decizia CCR.

„Deci nu ştiu ce va face preşedintele. În mod normal trebuie să respecte Constituţia, din respect pentru toţi cetăţenii aceste ţării. O să fie moţiunea de cenzură după care o să merg cu remanierea în Parlamentul României”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seara, la România Tv, întrebată dacă are speranţă că va putea numi miniştri în continuare dacă preşedintele Klaus Iohannis nu pune în aplicarea decizia CCR privind numirea miniştrilor interimari.

Şeful Executivului a criticat din nou Opoziţia pentru faptul că au amânat citirea moţiunii şi nu au vrut ca aceasta să fie dezbătută şi votată sâmbătă.

„La ei creşte numărul în fiecare zi, dar am văzut votul unde aveau 194. Eu cred că moţiunea nu va trece. De foarte multe ori cei care au semnat nu s-au regăsit pe lista votanţilor. Sunt şi oameni responsabili în Parlamentul României. Eu cred că un Guvern trebuie să lucreze şi sâmbătă şi duminică şi joi şi de câte ori e nevoie. Vor să vină la guvernare. Eu înţeleg că sâmbătă şi duminica nu lucrează. La sfârşitul zilei nu vor să citească moţiunea. Am văzut atâtat bucurie pentru faptul că s-a amânat moţiunea de cenzură de sâmbătă până joi. Aceeaşi oameni care spuneau că orice zi cu acest Guvern este o zi pierdută pentru România. Şi tot ei au votat pentru amânare”, a conchis Dăncilă.

Iniţial moţiunea de cenzură trebuia să fie citită miercuri, iar votul ar fi urmat să aibă loc sâmbătă, însă ordinea de zi a şedinţei de miercuri a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abţinere, iar trei nu au votat.

Ulterior plenului reunit de miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a afirmat că PSD a pierdut, din punct de vedere matematic, majoritatea în Parlament. Acesta a adăugat că nu înseamnă că opoziţia va aduna cele 233 de voturi necesar pentru căderea Guvernului.

Liberalii au anunţat că, în acest context, mizează pe aproximativ 240 de voturi la moţiune. În schimb, premierul Viorica Dăncilă a spus că moţiunea nu va trece.

Dezbaterea şi votul moţiunii urmează să aibă loc joia viitoare, într-un plen reunit care va începe la ora 10.00.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO