Eveniment

Daniel Anghel, PwC România: De ce se tem liderii de business din România de majorarea taxelor?

Daniel Anghel, partener al PwC România

Daniel Anghel, partener al PwC România

Autor: Răzvan Botea

24.08.2021, 00:05 370

Creşterea economică nu este surprinzătoare: liderii de business din România anticipau revenirea în ultimul sondaj PwC CEO Survey.

Daniel Anghel, partener al PwC România, scrie, în cadrul unei opinii, că principala îngrijorare a liderilor de business din România se referă la modificările fiscale, în condiţiile în care creşterea datoriei publice continuă, iar guvernul ar putea să apeleze la majorarea fiscalităţii, pentru a-şi mai creşte veniturile.

„Principala îngrijorare este că majorarea datoriei publice - inclusiv pe fondul măsurilor de sprijin luate în pandemie - ar putea atrage schimbări în politica fiscală. Practic, mediul de afaceri nu exclude majorarea taxelor, chiar dacă s-au dat multe asigurări că nu există nicio astfel intenţie. Ponderea celor care prevăd modificări fiscale (77%) este mai mare decât a celor care cred că economia va avea o evoluţie bună (60%)”, scrie Daniel Anghel.

El remarcă în cadrul opiniei faptul că FMI estimează că măsurile de sprijin din România în contextul pandemiei au fost cam de 2-3 pp. din PIB. Cu toate acestea, deficitul bugetar a urcat la peste 9% din PIB, după ce în 2019 România venea deja cu un deficit mare: 4,3% din PIB.

„Aşadar ar urma câţiva ani de consolidare fiscală atât în zona cheltuielilor, cât şi a veniturilor. Desigur, creşterea taxelor nu este iminentă. În actualul context, având în vedere că avem o situaţie sanitară încă incertă, ar fi complet nepotrivită o asemenea decizie, dar pe termen mai lung nu poate fi exclusă.”

România colectează taxe şi impozite în valoare de circa 26% din PIB, faţă de o medie europeană de aproape 40% din PIB. Cu un deficit bugetar prognozat la peste 7% din PIB în 2021, România trebuie să ajungă la sub 3% din PIB deficit bugetar în 2024.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO