Eveniment

Daniel Constantin pus în faţa anchetei ZF despre “baieţii deştepţi” din agricultură: Nivelul plăţilor este incorect. Luăm toate contractele la verificat

Autor: Gabriel Razi

21.03.2013, 19:12 442

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a declarat că redevenţele şi arendele plătite în cazul celor mai mari contracte de arendă sau concesiune pentru teren agricol de la Agenţia Domeniilor Statului sunt incorecte faţă de situaţia din piaţă şi că va semna o întelegere cu o casă de avocatură pentru a verifica corectitudinea acestor dosare.

"Probabil vom avea asistenţă juridică externă care să analizeze toate dosarele pe care le avem la ADS. Sunt contracte de concesiune pe 49 sau 20 de ani cu o redevenţă absolut incorectă raportat la ce se întâmplă în prezent pe piaţă. Culmea este că toate contractele sunt făcute atât de bine încât este greu să le denunţi. Cu toate acestea vom face eforturi astfel încât, cel puţin dacă nu putem să le denunţăm, să ajungem la o redevenţă corectă", a spus Constantin la Gândul Live.

Ziarul Financiar a prezentat în ediţia de miercuri situaţia celor mai mari 100 de contracte pe care ADS, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi care administrează terenurile agricole ale statului. Situaţia contractelor arată că în cazul acestor întelegeri fermierii au "închiriat" cele mai multe dintre suprafeţe în perioada 2000-2004 în urma semnării unroc contracte de până la 49 de ani. Pentru aceste terenuri, companii precum Maria Trading, InterAgro, Dornaagri, Agricom sau A&S International, plătesc redevenţe medii de 400-450 lei/hectar/an (aproximativ 100 euro/hectar). În acelaşi timp, aceleaşi firme primesc de la UE subvenţii pe hectar într-un cuantum similar. Astfel, aceste firme beneficiază practic gratis de terenuri de la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO