Eveniment

Daniel Dăianu: Guvernele trebuie să înceteze să demonizeze Bruxelles-ul

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Autor: Alexandru Zărnoeanu

24.05.2016, 00:04 218
Daniel Dăianu, membru al consiliului de administraţie al BNR şi fost ministru al finanţelor în perioada 1997-2000, a declarat în cadrul unui interviu pentru institutul spaniol de politică internaţională Real Instituto Elcano că Europa trece prin mai multe crize dificile şi că doar prin solidaritate le poate depăşi.

„Traversăm cea mai dificilă perioadă din istoria Uniunii Europene, dacă nu luăm în considerare perioada Războiului Rece. Uniunea trebuie să rămână împreună şi să dea dovadă de mai multă solidaritate atât la nivel naţional cât şi supranaţional“, a declarat Dăianu la Madrid.

Daniel Dăianu crede că soluţiile pentru depăşirea crizei de la nivel european sunt „o prezentare mai bună din partea politicienilor a proiectului european şi a beneficiilor sale, solidaritate atât la nivel naţional cât şi la nivel supranaţional“. El îi îndeamnă pe aceştia să nu mai demonizeze Bruxelles-ul şi să facă eforturi mai mari pentru a adânci integrarea politică a Europei şi a întări piaţa unică europeană. Dăianu consideră că zona euro ar trebui să se transforme dintr-un teritoriu cu monedă comună într-o uniune monetară „adevărată“ şi că este nevoie de un buget european care să furnizeze  „bunuri publice europene“, cum ar fi securizarea frontierelor externe şi o siguranţă sporită pentru cetăţeni.

Referendumul din 23 iunie pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar este în opinia fostului ministru o provocare semnificativă pentru comunitate, care vede prezenţa Regatului Unit ca fiind pozitivă atât pentru ea cât şi pentru Europa, iar un Brexit ar încuraja alte state să facă paşi similari. „Eu sunt de părere că Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană. O eventuală ieşire ar putea constitui un precedent periculos pentru alte state. Marea Britanie ajută la echilibrul de putere din Europa.“

Dăianu crede că la nivel european este nevoie de mai multe dezbateri asupra inegalităţii veniturilor şi paradisurilor fiscale, precum şi în privinţa responsabilităţii mediului de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO