Am fost critic cu primul demers al Curţii Constituţionale de a analiza alegerile, deoarece sesizările nu erau mult mai grave decât la alte alegeri când nu s-a acceptat acest lucru. Aştept acum motivarea Curţii Constituţionale (publicată între timp - n. red.) a României asupra deciziei de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2024, care, dacă se bazează pe informaţii confirmate legate de ingerinţe ale unor state externe asupra alegerilor din România, poate fi legală şi legitimă.
Dar, dincolo de decizia Curţii Constituţionale, trebuie să învăţăm din toate aceste lucruri. Cine s-ar fi aşteptat ca în secolul XXI să ne petrecem timpul în preajma sărbătorilor de iarnă apărând România euroatlantică de România bizară!? Ca sinteză, cu lucruri spuse mai direct, punctez acum că (voi reveni zilele următoare cu analize mai complexe):
(1) Educaţia funcţionează prost în ţară. Spre exemplu, cred că am vorbit acum un deceniu printre primii în ţară despre analfabetismul funcţional (atunci în jur de 42% la vârsta de 15 ani), iar de atunci acesta se menţine cam tot la acelaşi nivel, producând astfel generaţii de adulţi implicaţi acum social. Nu mai vorbesc acum de alte probleme (ex. abandon, neadecvare a curriculumului, subfinanţare, instituţii care funcţionează prost sau care nu-şi au rostul etc.). Legislaţia bazată pe „România Educată” încearcă să corecteze acum câte ceva, dar, nefiind bazată strategic pe universităţile istorice şi Academia Română cu expertiză în ştiinţele educaţiei, nu ştiu dacă vom putea corecta rapid ceva prin acest demers. Fără educaţie adecvată, devii uşor victimă manipulării şi obscurantismului. Aşadar, nu oamenii sunt de vină că au ajuns aşa, ci sistemul de educaţie! Este nevoie de o reformă de fond şi rapidă în educaţie, făcută de cei care o înţeleg adecvat, altfel vom repeta nebunia acestor săptămâni.
(2) Vorbesc de peste un deceniu de faptul că religia şi ştiinţa, care au fost pilonii pe care s-a bazat construcţia politică europeană, sunt sub atac. Ştiinţa se confruntă cu pseudoştiinţa, politicienii iresponsabili onorabilizând diverse ocupaţii de pseudoştiinţă (incluzând „vrăjitorii” de Evul Mediu) prin recunoaşterea de către stat şi punându-le pe acelaşi nivel de respectabilitate cu ocupaţiile bazate pe ştiinţă, creând astfel confuzii în minţile oamenilor între realitate şi minciună. Biserica este prea îngăduitoare cu preoţi/ierarhi care promovează ocultism şi superstiţii, nu învăţătură creştină. De aici a venit mult suport pentru o Românie bizară, iar acest lucru trebuie schimbat urgent de factorii politici şi religioşi!
(3) În fine, sistemul politic ne-a oferit prea des politicieni inadecvaţi, care au ignorat adesea nevoile (diferite) oamenilor, proiectându-se ca elitele, nu ca reprezentanţii acestora. Aceştia au devenit atât de antipatici, încât România tradiţională (a bunicilor şi părinţilor noştri, pe care îi consideram adesea înţelepţi) şi România celor care au început să se emancipeze (cei dispuşi să muncească mult şi greu pentru binele lor şi al copiilor lor, în ţară sau în diasporă, pe care îi consideram adesea oameni responsabili) au devenit antisistem şi au putut face surprinzător, conştient şi/sau manipulaţi, o coaliţie mai mult sau mai puţin tacită cu România bizară (la care s-au adăugat, mai grav, zone antisociale/anarhiste), nu cu România celor deja emancipaţi şi conectaţi cu structurile euroatlantice. Asta este cu atât mai dureros cu cât au aflat despre manipulările şi influenţele externe. Dar ura, reală şi amplificată prin manipulare, aproape că a bătut frica, înţelepciunea şi responsabilitatea! Este obligatoriu ca sistemul politic să vină cu altceva de acum încolo şi îi încurajez pe toţi oamenii bine educaţi, cu competenţe şi cu bun-simţ, să se implice în politică. Altfel, iată ce era să păţim: România euroatlantică mai să devină România bizară!
Hai să reluăm, dacă aşa s-a stabilit legal, alegerile prezidenţiale într-un cadru raţional, în care, în angajamentul euroatlantic, să alegem calea cea mai bună, dorită de cei mai mulţi oameni, fie aceasta mai de stânga, centru, dreapta sau chiar suveranist-europeană. Hai să fim înţelepţi, să unim „româniile polarizate” acum într-o Românie euroatlantică puternică, pentru bunăstarea tuturor!
Notă: comentatiu publicat pe blogul profesorului Daniel David şi pe site-ul Universităţii Babeş-Bolyai