Eveniment

​Daniela Andrioaie, o tânăra din Moineşti, care a făcut calcule pentru avioanele Airbus: “Vreau să acumulez experienţă şi know how prin diverse colţuri ale lumii”

​Daniela Andrioaie, o tânăra din Moineşti, care a...

Autor: Florentina Niţu

10.01.2019, 14:49 15915

Daniela Andrioaie, o tânăra din Moineşti, judeţul Bacău, a făcut calcule pentru avioanele Airbus, optimizând traiectoriile, consumul şi nivelul de poluare, şi spune că pentru moment vrea să-şi dezvolte cunoştinţele în afara graniţelor ţării, deoarce sectorul aerospaţial din România nu a atins încă o anumită maturitate.

“Sectorul aerospaţial din România nu a atins încă o anumită maturitate, dar are un potenţial uriaş în această direcţie. Pentru moment vreau să acumulez experienţă şi  know how prin diverse colţuri ale lumii”, spune Daniela Andrioaie, tânăra care a câştigat pemiul I la categoria “Erasmus” în cadrul galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

Daniela Andrioaie a făcut practică la compania Airbus, unul dintre cei mai mari furnizori de produse, servicii şi soluţii aerospaţiale la nivel global, unde se ocupă de testarea şi optimizarea procesului de realizare a familiei de avioane de pasageri bimotoare ultramoderne, aflate în producţie, A350.

În timpul stagiului de practică, ea a fost repartizată în departamentul de testare, unde verifica ce probleme tehnice ar putea avea avionul, ce necesită din punct de vedere tehnologic pentru a asigura orele de zbor necesare, cum pot fi reduse riscurile, cum poate fi optimizat bugetului de producţie şi stabilit un preţ rentabil de livrare al unui avion Airbus A350 pentru următorii ani.

De asemenea, ea a participat săptămânal la conferinţe cu centrele Airbus din toate locaţiile din Franţa, Germania şi Marea Britanie, unde calculează prognozele din punctul de vedere al planificării bugetare şi financiare, analizează EVM (Managementul valorii câştigate) şi iau decizii.

Ea a plecat să studieze în Franţa cu o bursă Erasmus în anul III de studii. În prezent, este ultimul an la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, unde este înscrisă la specializarea Construcţii Aerospaţiale.

“Sunt pilot de planor de la vârsta de 16 ani, paraşutist şi pasionată de motociclete. Experienţa în străinătate a jucat un rol decisiv în modelarea unui caracter puternic, dându-mi încredere în mine şi curaj să îndrăznesc să îmi urmez visele oricât de ireale ar putea părea acestea. Datoria noastră este să nu renunţăm niciodată. (…) Desigur, îmi doresc să îmi las amprenta asupra viitorului industriei aerospaţiale româneşti. Îmi plac provocările, iar şansa de a “resuscita” o industrie de varf în propria mea ţară mă motivează să mă implic şi să nu mă tem că ambiţiile şi aspiraţiile îmi sunt prea mari”, mai spune Daniela Andrioaie.

Câştigatoare categoriei “Erasmus”, Daniela Andrioaie, a studiat la Isae SupAero, un institut mondial de excelenţă în domeniul aeronautic, din Toulouse, Franţa prin programul Erasmus Ă. Acolo a ajuns să facă parte din BDE (biroul elevilor), responsabil de parteneriatele şcolii. În martie 2018 a reprezentat Isae SupAero la cea mai mare competeţie între şcolile militare ale Franţei (TSGED).

 “Erasmus a fost o experienţă ce mi-a schimbat complet viitorul. Graţie acestei experienţe mi-am dat seama că ingredientul secret al reuşitei este sacrificiul: fie că a fost vorba de ore de somn sacrificate în favoarea studiului, fie organizarea eficientă a timpului pentru a face faţă sistemului francez extrem de dens din punct de vedere al informaţiilor şi total diferit de cel românesc”, povesteşte tânăra.

Daniela Andrioaie spune că în timpul în care a fost plecată a realizat aplicaţii pentru sateliţii cu exerciţii de la Centrul National Francez de studii spaţiale, planetologie şi fizică stelară şi a putut face observaţii despre spaţiu şi Terra. Ea a adăugat că îşi doreşte să efectueze stagii de practică în diferite domenii complementare domeniului aerospaţial, în diverse părţi ale lumii, pentru a deveni o versiune mai bună a sa în fiecare zi.

Gala Studenţilor Români din Străinătate, aflată la a X-a ediţie, a acordat marţi, 8 ianuarie, premiile “Excelenţă în educaţie”, tinerilor români care au obţinut cele mai bune rezultate pe plan academic la universităţi din ţară şi din străinătate în anul universitar trecut. 39 de tineri au intrat în cursa pentru cele opt categorii: studentul român al anului în străinătate, studentul român al anului în Europa la nivel universitar, studentul român al anului în Europa la nivel postuniversita, studentul român al anului în America de Nord, studentul român al anului pe alte continente, studentul român Erasmus al anului şi studentul anului în România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO