Eveniment

Daniela Vişoianu, consilier, ministerul Educaţiei şi Cercetării: Doar 1 din 4 copii urmează un traseu liceu-facultate. Şcolile profesionale, liceele tehnologice şi şcolile postliceale trebuie reîncadrate ca fiind voloroase pentru că avem nevoie de ingineri, de meseriaşi

Videoconferinţa ZF #Teamswork

Daniela Vişoianu, consilier, ministerul Educaţiei şi...

Autor: Alex Ciutacu

03.06.2020, 14:57 268

Învăţământul românesc şi piaţa muncii trebuie să dea mâna pentru a readuce la viaţă activitatea din şcolile profesionale, cât şi din liceele tehnologice sau şcolile postliceale, întrucât doar 1 din 4 copii urmează un traseu clasic de tip liceu teoretic-facultate, iar România experimentează în continuare o criză de forţă de muncă specializată în mai multe sectoare, a declarat Daniela Vişoianu, consilier, ministerul Educaţiei şi Cercetării, în timpul videoconferinţei ZF #Teamswork.

„Cred că trebuie să mergem pe această rută de formare duală. Avem doar 1 din 4 copii care urmează parcursul licee teoretice, facultăţi, dar ce pierdem în România este oferta de educaţie de calitate pentru acei 3 din 4 copii care nu merg la facultate sau care au nevoie să intre în muncă mai devreme. (...) Nu ai suficienţi ingineri, nu ai suficienţi meseriaşi. La nivel public această rută trebuie reîncadrată ca fiind valoroasă. Industria IT&C poate transmite că putem forma calificări cu valoare adăugată mare în 3 ani de şcoală profesională sau 4 sau 5. Nu avem nevoie doar de absolvenţi pentru industria de programare”, a explicat Daniela Vişoianu, în cadrul evenimentului.

Ea a discutat şi despre ce presupune încurajarea acestui sistem dual, astfel încât ruta şcolilor profesionale sau a liceelor tehnologice presupun costuri mai mari.

„Ruta aceasta de dual cu nivelurile de calificare profesională, liceul tehnologic, postliceale trebuie consolidată şi finanţată pentru că este o rută mai scumpă. Este mai ieftin să trimitem copilul pe ruta de teoretic unde avem contribuţia familiilor pentru trecerea unor praguri, dar cealaltă cere laboratoare, echipamente, dar viitorul pe digitalizare, pe dezvoltare, antreprenoriat, vedem că nu e pe filiera teoretică”, a spus Daniela Vişoianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO