Eveniment

Dănilă: Dacă politica monetară e aşa bună, de ce ne zbatem în starea de stagnare a economiei?

04.01.2013, 00:09 671

După patru ani în care economia a rămas sub ameninţarea recesiunii, ar fi timpul ca Banca Naţională să iasă din politica de "wait and see" şi să se implice alături de guvern în eforturile de reluare a creşterii, chiar acceptând o inflaţie mai mare decât ţintele propuse, afirmă Nicolae Dănilă, profesor universitar doctor în economie.

Fost preşedinte executiv al BCR, el ocupă din toamna lui 2009 un loc în consiliul de administraţie al BNR, având susţinerea PSD.

Chiar dacă Dănilă, 61 de ani, vorbeşte de pe poziţia de profesor, este pentru prima dată când o voce din forul suprem al băncii centrale aduce în discuţie orientarea politicii monetare din ultimii ani în contextul crizei, respectiv accentul pus pe ţintirea inflaţiei cu preţul reţinerii de la măsuri care să ajute economia să crească. De-abia spre sfârşitul lui 2011 BNR a început să reducă dobânda la lei, însă în martie 2012 s-a oprit la 5,25%.

Bancherul care a fost ani de zile în contact cu economia reală consideră că este momentul pentru trecerea la politici economice şi monetare "proactive şi corelate", adică la un mix de politici bine articulat între guvern şi banca centrală şi care să aibă ca ţintă creşterea forţei economice şi financiare a României.

"Menţinerea accentului aproape în exclusivitate pe politica monetară de ţintire a inflaţiei şi aşteptarea unor miracole fără a echilibra implicarea ei şi în direcţia unor măsuri care să ducă la creştere economică, la o stabilitate şi sustenabilitate macroeconomică şi financiară, ne pot conduce la o situaţie riscantă care să elimine o mare parte din efectele pozitive acumulate în legătură cu deciziile de politică monetară de până acum, afectând credibilitatea şi independenţa băncii centrale şi punând în pericol programele de restructurare şi de reformă", spune Dănilă. El vorbeşte despre nevoia asumării de către BNR a unui "rol activ" şi pledează pentru "o politică clară în privinţa scăderii costurilor de finanţare publică şi privată prin continuarea unui trend adecvat al nivelului dobânzii de politică monetară".

"Rolul şi implicarea băncii centrale trebuie să se intensifice în cadrul eforturilor pe care le are în vedere guvernul în aplicarea politicilor de macro­stabilizare şi reluare a creşterii economice."

Spre deosebire de omologii din alte bănci centrale din regiune, membrii consiliului de administraţie al BNR se feresc să-şi exprime public punctele de vedere asupra politicii monetare, principala voce fiind cea a guvernatorului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO