Eveniment

Darius Vâlcov, Finanţe: Trei sferturi din modificările fiscale au fost făcute pe baza opiniilor mediului de afaceri

Darius Vâlcov, Finanţe: Trei sferturi din modificările...

Autor: Andra Oprescu

12.03.2015, 17:29 159

Peste 75% din modificările făcute în Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, aflate în dezbatere publică, au fost făcute pe baza opiniilor primite din mediul de afaceri, toate propunerile primite în scris fiind analizate, a spus ministrul Finanţelor Darius Vâlcov la o conferinţă organizată la Camera de Comerţ a României.

„Nu îmi este ruşine, chiar mă măndresc cu acest lucru. Ne-am obişnuit să ne plângem fără să avem soluţii; toate propunerile trimise în formă scrisă au fost analizate”, a spus ministrul.

El a mai precizat că Guvernul urmează să adopte Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală până pe 25 martie, urmând ca apoi să acestea să ajungă în Senat.  Va exista şi o prevedere care să interzică modificarea celor două acte mai devreme ce şase luni.
 

Vâlcov a mai spus că se urmăreşte ca atât TVA, cât şi accizele să fie reduse încă din acest an. Reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20% va fi anunţată cu o lună înainte, iar cea la 9% pentru produsele de bază va fi anunţată cu două săptămâni înainte, pentru a nu modifica comportamentul de consum.

“Veniturile suplimentare realizate permit un termen mai rapid de aplicare a acestor măsuri. Veniturile previzionate au fost depăşite pentru primele două luni din 2015 cu două miliarde de lei. Acest lucru ar însemna că după primul trimestru am egala impactul net al reducerii TVA de anul acesta”.

În plus, noiembrie şi decembrie sunt luni de vârf pentru consum, ceea ce încurajează aplicare acestor măsuri încă din acest an. O întârziere a acestor  măsuri  ar putea duce la excedente bugetare. Anul trecut, 11 luni consecutive am avut excedent, fiind necesare creşteri de cheltuieli pe finalul anului, a mai explicat ministrul.

Acesta a adăugat că reducerea TVA de anul acesta va duce TVA  medie  la 18%, iar din 2018, media va fi de 16%.

“Acest plan nu se reduce la o scădere a fiscalităţii pe moment, ci stabileşte un trend, o scădere graduală astfel astfel încât în 2019 România să aibă cel mai redus nivel de taxe şi impozite din UE. Vom fi un fel de Bulgaria de astăzi”.

Ministrul a vorbit şi despre necesitatea îmbunătăţirii activităţii ANAF şi despre faptul că firmelor care nu vor da bon fiscal le va fi suspendată activitatea pentru trei luni., urmând ca motivul să fie făcut public, pentru a descuraja evaziunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO