Eveniment

Darius Vâlcov, trimis în judecată într-un nou dosar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Darius Vâlcov, trimis în judecată într-un nou dosar,...

Autor: Departamentul Corespondenti

26.11.2015, 13:01 213

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina şi ulterior senator, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la frma respectivă, printr-o societate intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările realizate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Procurorii mai arată că în aceeaşi manieră a procedat Vâcov şi în cazul unui alt contract încheiat de Primăria Slatina cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

Astfel, în luna iunie 2012, Vâlcov a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar ulterior a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei.

Totodată, în 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect ”Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

”Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai lui Darius Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru «a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului», lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui «avans mai mare pentru lucrările efectuate», acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens”, mai arată DNA.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, Vâlcov a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma pretinsă iniţial.

Pentru aceleaşi lucrări, Vâlcov a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, în 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei.

Suma totală primită de Darius Vâlcov în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.

În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care Darius Vâlcov îl are în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care Vâlcov o controla prin interpuşi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În 16 noiembrie, Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA în acest dosar.

Tribunalul Olt a admis, pe 21 septembrie, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul primar al Slatinei Darius Vîlcov într-un caz de corupţie în care sunt suspecte alte opt persoane, între care foşti şefi din administraţia locală din Olt şi oameni de afaceri, decizia fiind definitivă.

Potrivit portalului instanţelor, magistraţii Tribunalului Olt au admis solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de Darius Vîlcov şi faţă de alte opt persoane, între care fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ Marius Oprescu, soţia deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu, şi oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurenţiu Şerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, într-un dosar privind fapte de corupţie.

În 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt şi fost primar al comunei Coloneşti, a reclamat la DNA fapte de corupţie privind contracte încheiate de Primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov era primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Laurenţiu Şerban, Ovidiu Ramba şi Bogdan Langa.

Procurorii anticorupţie din Craiova au dispus netrimiterea în judecată, în urma sesizărilor făcute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în 2014, a respins plângerea şi l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată.

Ulterior, procurorii anticorupţie au solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Darius Vâlcov, fost ministru, fost primar al Slatinei şi fost senator, a fost trimis în judecată de DNA, în 20 mai, într-un alt dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta.

În dosarul respectiv, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este urmărit penal în alte dosare, pentru fapte similare. Astfel, în 3 iunie, procurorii DNA îl anunţau pe Darius Vâlcov că este urmărit penal într-un al doilea dosar, pentru trafic de influenţă, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.

În 23 iunie, DNA anunţa că Vâlcov este urmărit penal într-un alt dosar. Astfel, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a cerut unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma denunţătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior.

De asemenea, în 22 iunie, Tribunalul Bucureşti a admis o solicitare a DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care apare şi numele lui Darius Vâlcov, cercetările fiind cu privre la fapte, nu la persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO