Eveniment

Datoria externă a atins un nou maxim, însă ritmul de creştere s-a temperat

Datoria externă a atins un nou maxim, însă ritmul de creştere s-a temperat
18.08.2010, 23:54 33

Datoria externă totală a continuat tendinţa ascendentă şi aatins un nou maxim istoric, de 87 mld. euro, după un salt deaproape un miliard de euro în al doilea trimestru.

Totuşi, ritmul de creştere s-a temperat în absenţa intrării unornoi tranşe de la FMI şi Comisia Europeană (CE).

În primul trimestru s-a înregistrat un avans al datoriei de 6mld. euro faţă de sfârşitul anului trecut, creşterea venind înprincipal pe fondul intrării tranşelor de la FMI şi CE, de 2,4 mld.de euro şi respectiv 1 mld. euro, precum şi a eurobondurilor învaloare de 1 mld. euro lansate de România.

"Către finalul acestui an ar trebui să vedem creşterisemnificative ale datoriei externe pe fondul împrumuturilor de laFMI şi CE. Creşterea datoriei sectorului privat va fi redusă dincauza deteriorării perspectivelor economiei româneşti", a comentatNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În trimestrul al treilea urmează să se vadă în datoria externăşi a cincea tranşă din împrumutul de la FMI în valoare de circa 900mil. euro, care a intrat la rezerva BNR în iulie, precum şi suma de1,5 mld. euro, care ar urma să fie virată de CE în septembrie.

Creşterea datoriei externe din trimestrul al doilea a fostdeterminată în principal de datoria pe termen lung, în condiţiileîn care datoria pe termen scurt a rămas la un nivel comparabil cucel de la finele lunii martie, de 12,5 mld. euro. În condiţiileperspectivelor de înrăutăţire a situaţiei economiei, unii analiştiapreciază că majorarea datoriei externe va fi indusă în continuareîn principal de creşterea datoriei pe termen mediu şi lung.

Datoria externă privată acumulată de bănci şi companii continuăsă reprezinte mai mult de jumătate din datoria externă totală aRomâniei, însă ritmul de creştere s-a atenuat semnificativ.

În al doilea trimestru datoria băncilor a revenit pe pantadescendentă, în timp ce la nivelul companiilor a continuatcreşterea atât a împrumuturilor atrase din afară pe termen scurt,cât şi a celor pe termen lung. Băncile aveau la sfârşitul lui iunieo datorie externă de 21,4 mld. euro, în scădere faţă de primeletrei luni ale anului, potrivit datelor BNR. Schimbarea de tendinţăvine după ce în primul trimestru băncile şi-au majorat datoria petermen scurt pentru prima dată de la sfârşitul anului 2008, cânds-a înregistrat un vârf istoric de aproape 25 mld. euro, în timp cesoldul datoriei pe termen lung a scăzut.

La nivelul companiilor datoria externă a urcat în al doileatrimestru cu aproape 500 mil. euro, cea mai mare parte fiind petermen scurt. "Revenirea economiei de la începutul acestui an,precum şi îmbunătăţirea perspectivelor acesteia după primireabanilor de la FMI şi CE au sporit încrederea creditorilor externi.În consecinţă, aceştia din urmă au majorat uşor creditele acordatecompaniilor româneşti", a mai spus Chideşciuc.

Începând de anul trecut, îndatorarea externă s-a mutat de petraiectoria sectorului privat la nivelul sectorului guvernamental.În al doilea trimestru datoria guvernamentală externă a înregistrato uşoară scădere. Însă perspectivele sunt de creştere a îndatorăriisectorului guvernamental, având în vedere necesităţile de finanţaremari determinate de situaţia fiscală precară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO