Eveniment

Datoria externă a reintrat sub pragul de 100 miliarde de euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

14.07.2013, 21:33 1932

România avea la sfârşitul lunii mai o datorie externă totală (stat şi privat) de 99,9 miliarde de euro, după trei luni consecutive în care nivelul acesteia sărise peste pragul major de 100 de miliarde de euro.

Scăderea a venit de pe segmentul de datorie externă pe termen mediu şi lung, care s-a redus cu 5,8 mld. euro în mai faţă de aprilie, potrivit datelor provizorii publicate de BNR.

Corectarea stocului de datorie externă a fost susţinută de rambursările făcute de BNR şi de Ministerul Finanţelor în contul împrumutului contractat de la FMI în 2009: în primele cinci luni ale anului banca centrală a făcut plăţi de 1,63 mld. euro, din care aproape jumătate în luna mai, în timp ce Finanţele au achitat peste 300 mil. euro. De asemenea, băncile au restituit grupurilor din care fac parte depozite de circa 900 mil. euro.

Nu în ultimul rând, datoria externă privată pe termen mediu şi lung a scăzut cu aproape 700 milioane de euro după cinci luni din acest an, ajungând la 36,4 mld. euro, reflectând un proces altminteri sănătos de reducere a îndatorării companiilor.

În luna mai a scăzut şi datoria pe termen scurt faţă de aprilie, cu 123 mil. euro, soldul menţinându-se deasupra pragului de 20 mld. euro sub care intrase în ianuarie, respectiv la 20,5 mld. euro. Reducerea stocului de datorie înseam­nă şi plăţi mai mici în contul principalului şi al dobânzilor: serviciul pe cinci luni a scăzut cu peste 900 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2012, până la 19,7 mld. euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO