Eveniment

Datoria externă pe termen lung scade, iar cea pe termen scurt creşte

Datoria externă pe termen lung scade, iar cea pe termen...

Autor: Iulian Anghel

15.09.2015, 00:00 258

Datoria externă pe termen lung a însumat la finele lunii iulie 70,49 miliarde euro, însemnând 77,8% din total datorie externă, în scădere cu 6,9% faţă de sfârşitul anului trecut. În aceeaşi vreme însă datoria externă pe termen scurt a înregistrat, în intervalul menţionat, 20,1 miliarde euro (22,2% din total datorie externă), în creştere cu 8,2% faţă de finele lunii decembrie.

În primele şapte luni din an, faţă de decembrie trecut, datoria externă totală de 90,6 miliarde de euro a scăzut cu 3,7 miliarde euro, potrivit datelor lunare publicate ieri de Banca Naţională. Creşterea datoriei externe pe termen scurt este influenţată, potrivit economiştilor, în principal de majorarea expunerii instituţiilor de credit, dar şi de împrumuturile companiilor. 

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 39% în perioada ianuarie - iulie, comparativ cu 37,3% în anul 2014. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii a fost la finele lui iulie de şase luni, faţă de 6,9 luni la finele lunii decembrie 2014. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO