Eveniment

Datoria publică externă s-a majorat în iunie cu peste 1 mld. euro. De la începutul anului, datoria externă totală, publică şi privată, a crescut cu 4,2 mld. euro şi a ajuns la 103,6 mld. euro

Datoria publică externă s-a majorat în iunie cu peste...

Autor: Răzvan Botea

14.08.2019, 07:50 685

Datoria publică externă a României s-a majorat în iunie 2019 faţă de luna precedentă cu mai bine de 1 mld. euro. De la începutul anului, datoria publică externă a României a crescut cu mai bine de 3 miliarde de euro, arată datele publicate ieri de Banca Naţională a României.

Datoria externă pe termen scurt care, în cea mai mare parte, este a multinaţionalelor, a scăzut în luna iunie cu circa 700 mil. euro.  Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la în iunie 2019 nivelul de 33.310 mil. euro (32,1% din totalul datoriei externe), în creştere cu aproape 6% de la începutul anului, mai notează BNR.

De la începutul anului, datoria externă totală a României a crescut cu 4,2 mld. euro şi a ajuns la 103,6 mld. euro. Ultimele date de la Ministerul de Finanţe indică o datorie publică totală de 9,5 mld. lei (circa 2 mld. euro) la finele lunii mai a acestui an. Datoria publică este la un nivel de 35,1% (339,6 mld. lei) din PIB-ul României, un nivel considerat sustenabil de analişti. Datoria internă totală a administraţiei publice a ajuns în luna mai a acestui an la 175,6 mld. lei, avansând de la începutul anului cu 3,4 mld. lei.

Deşi datoria nominală creşte, România are una dintre cele mai mici datorii publice ca pondere în PIB, de 35%.

Tratatul de la Maastricht permite ţărilor membre UE o datorie publică de maximum 60% din PIB, însă economiştii avertizează că, pentru ţări cu economii relativ mici, cum este România (219 mld. euro PIB prognozat în 2019), nivelul maxim de îndatorare ar trebui să se oprească înaintea pragului de 45% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO