♦ Economiştii spuneau, înainte de pandemie, că nivelul de avarie pentru datoria publică a României este de 45% din PIB, dar deja din 2020 a fost depăşit acest nivel şi, la ultimele cifre, este de 54% din PIB.
Datoria publică a României a ajuns, la finalul anului 2024, la 54% din PIB, adică 934 mld. lei, conform ultimelor date de la Ministerul de Finanţe. La necesarul de acoperire a deficitului bugetar de 150 mld. lei din 2024 s-au adăugat plăţi cu dobânzile de 36 mld. lei şi refinanţarea datoriilor ajunse la scadenţă.
În 2025, se mai adaugă la datoria publică cel puţin 135 mld. lei numai din deficitul bugetar. Ştefan Nanu, care conduce Trezoreria României, spune că necesarul de finanţare a României în 2025 este de 231 mld. lei, care se duc direct în datoria publică. Cu un deficit bugetar de 7% din PIB, dacă vor ieşi planurile guvernului, nu se pune problema plăţii unor datorii ajunse la scadenţă, fără a fi nevoie de refinanţare. În aceste condiţii, speranţele guvernului Marcel Ciolacu pentru aplatizarea nivelului datoriei publice ca pondere în PIB, este la creşterea economică. Astfel, guvernul şi-a bugetat veniturile pe o creştere economică reală de 2,5% în 2025, la care s-ar adăuga inflaţia din preţurile de consum şi inflaţia industrială. Astfel, speră guvernul, PIB va creşte în termeni nominali până la 1.913 mld. lei.