Eveniment

Datoria statului a făcut un salt de 5 mld. euro într-un an, în timp ce datoria băncilor a scăzut cu 1 mld. euro

Autor: Claudia Medrega

16.11.2010, 23:55 26

Datoria guvernamentală externă a ajuns la sfârşitul luniiseptembrie la 17,7 mld. euro, cu 5 mld. euro peste nivelul dintrimestrul al treilea de anul trecut, în timp ce îndatorareasectorului bancar pe pieţele externe a fost în scădere cu 1 mld.euro, la 21,4 mld. euro.

În trimestrul al treilea s-a văzut în datoria externă a cinceatranşă din împrumutul de la FMI de circa 900 mil. euro, care aintrat la rezerva BNR în iulie, precum şi suma de 1,5 mld. euro,virată de Comisia Europeană pentru Finanţe. Analiştii au anticipatcă spre finalul anului ar trebui să vedem creşteri semnificativeale datoriei externe pe fondul împrumuturilor de la finanţatoriiinternaţionali, în timp ce creşterea datoriei sectorului privat vafi redusă din cauza deteriorării perspectivelor economieiromâneşti.

Încă din 2009 îndatorarea externă a început să se mute de petraiectoria sectorului privat la nivelul sectoruluiguvernamental.

Deşi în al doilea trimestru din 2010 datoria guvernamentală externăa scăzut uşor, în perioada iulie-septembrie a revenit pe creştere,iar perspectivele sunt de continuare a ascensiunii, având în vederenecesităţile de finanţare mari determinate de situaţia fiscalăprecară. Datoria externă privată acumulată de bănci şi companiicontinuă să reprezinte mai mult de jumătate din datoria externătotală, însă ponderea este în scădere.

Datoria acumulată la nivelul autorităţii monetare a ajuns la 9 mld.euro, în creştere cu 3,3 mld. euro comparativ cu T3 2009.
În cazul băncilor datoria pe termen lung a scăzut cu circa 1,4 mld.euro, în timp ce datoria pe termen scurt a urcat cu 325 mil. euro."În ceea ce priveşte sectorul bancar, scăderea datoriei arată că oparte dintre băncile-mamă şi-au luat banii înapoi. Chiar auavertizat că nu au în ce să investească pe piaţa românească. Dar nucred că va continua această tendinţă", a comentat analistul DragoşCabat.

Evoluţia poate să fie explicată şi prin reorientarea unor surseatrase pe termen lung către scadenţe mai scurte.
La nivelul companiilor s-a înregistrat o uşoară creştere faţă de altreilea trimestru din 2009 atât a împrumuturilor atrase din afarăpe termen scurt, cât şi a celor pe termen lung.
Datoria externă totală a continuat tendinţa ascendentă şi a atinsla finele lunii septembrie un nou maxim istoric, de 89,3 mld. euro,după un salt de 1,4 mld. euro în al treilea trimestru faţă de T2.Comparativ cu T3 din 2009, saltul datoriei externe a fost de 8,2mld. euro. Creşterea datoriei externe a fost determinată înprincipal de datoria pe termen lung, care a urcat cu 6,3 mld. eurofaţă de T3 2009, în timp ce creşterea datoriei pe termen scurt afost de 1,25 mld. euro.

Au investit mai mult în străinătate

Populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi celede portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, înspecial participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, darau retras din depozite şi numerar, potrivit BNR. Depozitele şinumerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau înseptem­brie 3,2 mld. euro, în scădere cu 12% faţă de finele anuluitrecut. Populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătateîmprumuturi de 7,3 mld. euro în septembrie, în creştere cu 18,4%.Valoarea investiţiilor directe ale nerezidenţilor în străinătateera în septembrie de 1,1 mld. euro, în creştere cu aproape 15%.Investiţiile de portofoliu realizate de populaţie şi firme înstrăinătate au avansat în primele nouă luni cu 16%, la 1,4 mld.euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO