Eveniment

Datoriile firmelor şi ale populaţiei au ajuns la 72 mld. euro

24.08.2010, 23:58 21

Populaţia şi companiile private au datorii totale - lacreditorii locali, dar şi la cei externi - de 310 miliarde de lei(echivalentul a 72 de miliarde de euro), potrivit unor calcule aleBNR prezentate în Raportul asupra stabilităţii financiare - ediţia2010.
Aceasta este prima dată când sunt prezentate date privindîndatorarea reală a sectorului privat. BNR publică în mod regulatdate privind creditele acordate de băncile locale sectoruluiprivat, însă acestea totalizau în iulie doar 48 de miliarde deeuro. Astfel, doar două treimi din finanţările pentru sectorulprivat provin de la băncile locale, în timp ce instituţiilefinanciare nebancare (societăţi de leasing sau de credit de consum)contribuie cu încă 9%. Restul de 24% a fost asigurat de creditoriistrăini.
"Accesul la finanţare pentru companii şi populaţie în perioadadecembrie 2008 - iunie 2010 a fost mixt: în timp ce creditoriiexterni au furnizat în continuare resurse financiare suplimentare -în creştere cu circa 20% -, instituţiilor financiare interne fieşi-au conservat expunerile (cazurile băncilor), fie le-au redussemnificativ (cu 28% în cazul IFN)", potrivit raportului BNR.
Banca centrală notează că băncile locale fie au transferatcreditele de mare valoare către băncile-mamă din străinătate, fieau acţionat ca intermediari, vânzând finanţări în numele acestora.În general, astfel de practici au fost utilizate pentru creditelede mare valoare, acordate companiilor multinaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO