Eveniment

De ce a căzut învăţământul din România, cifrele unui dezastru: Un profesor debutant a câştigat echivalentul a 46% din PIB per capita în 2018, faţă de 80% din PIB în 1990

De ce a căzut învăţământul din România, cifrele...

Autor: Adelina Mihai

03.05.2019, 15:30 1037

Măriuca Talpeş: Statutul profesorului trebuie să crească rapid, ca să aducem cei mai buni oameni în sistem. Este cea mai importantă meserie pentru creşterea copiilor noştri.

În 1990, salariul net anual al unui tânăr profesor, aflat în primul an de învăţământ, reprezenta 80% din PIB per capita, adică 111 dolari pe lună. În 2018, un profesor debutant a câştigat 839 de dolari, echivalentul a 46% din valoarea lu­nară a PIB per capita, arată rezul­ta­tele unei analize reali­zate de Coaliţia pentru Dezvol­tarea României.

„Este evident că trebuie să avem salarii mai mari pentru profesorii de­bu­tanţi, pentru că altfel nu vom atrage cei mai buni studenţi către me­seria de profesor. Întreaga so­cie­ta­te trebuie să se preocupe de va­lo­ri­zarea profesorilor, pentru că aceasta este cea mai importantă meserie pentru creşterea copiilor noştri. Statutul profesorului trebuie să crească rapid, să atragem în sistem cei mai buni oameni şi să îi ajutăm să se dezvolte“, a ex­plicat Mă­riuca Talpeş, liderul grupului de lucru Edu­caţie al Coaliţiei pentru Dez­vol­ta­rea Ro­mâniei, o organizaţie care deserveşte in­teresele investitorilor români şi străini în Ro­mânia. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO