Eveniment

De ce a sărit în aer preţul la energie electrică? Analişti: Faptul că alte capacităţi de producţie nu au putut suplini închiderea reactorului 1 de la Cernavodă arată cât de învechit este sistemul

De ce a sărit în aer preţul la energie electrică?...

Autor: Răzvan Botea

26.09.2019, 00:07 2169

♦ Întreruperea pentru câteva zile a reactorului numărul 1 de la Cernavodă a determinat o explozie a preţului la energie pe „piaţa pentru ziua următoare” ♦ Acest fapt demonstrează că lipsa investiţiilor în capacităţile de producţie periclitează siguranţa energetică a României, spun analiştii.

Închiderea pentru o săptămână a reactorului 1 de la Cernavodă a condus la o creştere feno­menală a preţului la energie electrică. Miercuri, după repor­nirea reactorului, preţurile au revenit în linie cu ţările din regiune. Reactorul produce 10% din energia electrică din România. Ar fi fost de aşteptat ca aceste 10% să fi fost compensate de celelalte capacităţi – hidro sau căbune. Nu s-a întâmplat deşi celelalte capacităţi de producţie a energiei electrice din România au avut motoarele turate la maxim. De ce?

„În toată industria s-au pus pe hold investiţiile. Avem capacităţi şi pe hidro şi pe cărbune învechite. A fost un boom pe eoliană acum 10 ani , în rest am avut doar două investiţii în zona de gaze, la Iernut unde a construit Romgaz o termocentrală şi la Brazi, termo­cen­trala de 800 MW a OMV. Iată că nu avem capacităţi noi, Hidroelec­trica, din păcate, nu a venit cu capacităţi semnificative instalate”, a declarat pen­tru ZF Remus Borza, deputat indepen­dent, cel care printr-un aranjament mai puţin ortodox a condus Hidroe­lec­trica în insolvenţă pentru a o scăpa de „băieţii deştepţi” din energie, pentru a o scoate apoi cu o faţă nouă.

Analistul din zona de energie Du­mitru Chisăliţă este de părere că efectul pe care l-a avut în preţuri oprirea reactorului 1 de la Cernavodă este un semnal de alarmă pentru sănătatea sistemului energetic românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO