Eveniment

De ce BNR nu reduce dobânzile? Ce spun principalii analişti economici

De ce BNR nu reduce dobânzile? Ce spun principalii...

Autor: Iulian Anghel

23.09.2019, 16:05 1664

Rata de politică monetară a României a rămas de ani întregi la 2,5%, cu facilitatea de creditare de 3,5% şi cu cea de depozit de 1,5%. Având în vedere că în lume dobânzile merg din jos în mai jos, nu ar fi cazul ca BNR să reducă dobânzile?

Preşedintele SUA Donald Trump tună şi fulgeră că Fed, banca centrală a Americii, nu reduce dobânzile mai mult decât a făcut-o săptămâna trecută - un minus de 0,25%. Banca Centrală Europeană menţine dobânzile zero. Un război valutar, dincolo de cel comercial, nu mai poate fi scos din ecuaţie, dacă nu el va fi fost deja declanşat. Banca Naţională a României „merge pe burtă“. De ce nu scade dobânda de referinţă, când toate dobânzile în lume scad – o măsură care teoretic ar scădea dobânzile comerciale?

BNR nu poate reduce fără riscuri dobânda de politică monetară. Inflaţia este prea sus, este o inflaţie provocată de decizii administrative, în bună parte, susţin economiştii români.

„Politica principală a Băncii Naţionale este menţinerea în frâu a inflaţiei. Fed, banca centrală a Americii, are în plus peste această ţintă creşterea economiei. Dolarul este monedă de rezervă, ceea ce oferă băncii centrale americane o uriaşă marjă de manevră“, comentează economistul Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO