Eveniment

De ce ezita Ministerul Transporturilor sa publice contractul autostrazii Comarnic- Brasov

De ce ezita Ministerul Transporturilor sa publice contractul autostrazii Comarnic- Brasov
24.03.2010, 00:00 38

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR),aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, ezita sa dea untermen clar pentru publicarea contractului de executie alautostrazii Comarnic-Brasov (55 km), cu o valoare de constructie de1,9 mld. euro, inclusiv TVA.

Autostrada Zapezii este primul proiect de infrastructurarealizat in parteneriat public-privat, intins pe o perioada de 30de ani (dintre care patru sunt pentru constructie) si totodata celmai important dupa cel din 2003 cu Bechtel pentru autostradaTransilvania (415 km).

Consortiul francezo-elen Vinci-Aktor a semnat contractul pe 18ianuarie, iar Radu Berceanu, ministrul de resort, a anuntat ca vaface public contractul dupa ce va expira perioada legala de o lunain care ramane secret. Acest lucru nu s-a intamplat, contractulfiind in continuare o enigma in ceea ce priveste riscurile statuluisi ale constructorilor, penalitatile sau clauzele asiguratoriipentru statul roman. Guvernul trebuie sa plateasca dupa finalizarealucrarilor 4,8 mld. euro pe o perioada de 26 de ani. CNADNR apreferat sa dea un raspuns alambicat la intrebarea - Cand va fifacut public contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov? - , farasa dea un termen exact.

"In vederea asigurarii transparentei si corectitudinii cuprivire la informatiile ce urmeaza a fi puse la dispozitiapublicului, "Contractul de concesiune de lucrari publice privindconstructia si operarea autostrazii Comarnic - Brasov" prevede unmecanism pentru determinarea continutului informatiilor sensibile,din punct de vedere comercial, care pot fi exceptate de la liberulacces, in concordanta cu prevederile legale", afirma Dorina Tiron,directorul general al CNADNR. In schimb, Adrian Ionescu, directorulDiviziei de Autostrazi din CNADNR, a declarat ca este posibil ca inurmatoarele doua-trei saptamani contractul sa fie publicat pesite-ul ministerului, dupa ce va avea loc o intalnire cureprezentantii Vinci-Aktor saptamana urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO