Eveniment

De ce în Austria şi în Germania femeile câştigă cu 18% mai puţin decât bărbaţii, iar în România diferenţa este de doar 2%?

Martina Ernst, fondatoare Salarynegociations.at şi Colourfulcareer.com, career partner la WU Executive Academy:  Unul dintre motivele pentru care femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii în Austria şi în Germania este că multe persoane – şi femei, şi bărbaţi – cultivă încă o credinţă conservatoare, considerând că mamele care lucrează sunt neglijente (aşa-numitele „raven moms“).

Martina Ernst, fondatoare Salarynegociations.at şi Colourfulcareer.com, career partner la WU Executive Academy: Unul dintre motivele pentru care femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii în Austria şi în Germania este că multe persoane – şi femei, şi bărbaţi – cultivă încă o credinţă conservatoare, considerând că mamele care lucrează sunt neglijente (aşa-numitele „raven moms“).

Autor: Adelina Mihai

15.04.2022, 18:30 5380

Femeile din Austria şi din Germania câştigă semnificativ mai puţin decât bărbaţii pentru că evită negocierile de salariu, lucrează part time după ce devin mame sau nu mai lucrează deloc pentru că ar fi considerate mame neglijente – „raven moms“.

O femeie angajată din România câştigă, în medie, cu 2,4% mai puţin decât un bărbat angajat pe acelaşi rol, potrivit datelor Eurostat. În Austria, femeile câştigă cu 18,9% mai puţin decât bărbaţii, iar în Germania diferenţa este de 18,3%. De ce?

„În ambele ţări – Austria şi Germania – motivele diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi sunt oarecum similare: una din două femei lucrează doar part-time – în zonele rurale, centrele de îngrijire pentru copii, dacă există, se închid la prânz; un alt motiv este că multe persoane – şi femei, şi bărbaţi – cultivă încă o credinţă conservatoare, considerând că mamele care lucrează sunt neglijente (aşa-numitele „raven moms“). De asemenea, există o pondere mare a femeilor care lucrează în sectoare cu salarii mici, astfel că există voci care întreabă: salariile sunt mici pentru că sectoarele sunt dominate de femei? Oricum, procentul femeilor care lucrează în domeniile STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) este încă neglijabil. Un alt motiv este acela că femeile tind să evite negocierile de salariu sau sunt evaluate mai jos prin comparaţie cu omologii lor bărbaţi (prejudecăţi de gen)“, a explicat pentru ZF Martina Ernst, fondatoarea companiilor de consultanţă în carieră şi salarizare Salarynegociations.at şi Colourfulcareer.com din Austria şi career partner la şcoala de afaceri WU Executive Academy, care oferă un program de Executive MBA şi în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO