Eveniment

De ce în luna august un singur simptom era suficient pentru a fi încadrat ca suspect infectat cu COVID-19, iar din septembrie definiţia de caz s-a schimbat?

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.10.2020, 17:50 244

În lunile septembrie şi octombrie, în definiţia de caz a suspectului de coronavirus a apărut un „ŞI” - scris cu litere mari, între simptomele tuse şi febră, inexistent însă în aceeaşi definiţie de caz din luna august. De ce această modificare?

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) actualizează lunar definiţiile de caz pentru suspectul cu noul coronavirus.

Dacă până în luna august, suspect de COVID-19 era „orice persoană cu infecţie respiratorie acută (debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei)”, în lunile septembrie şi octombrie, în definiţia de caz a suspectului de coronavirus a apărut un „ŞI” între simptomele tuse şi febră, inexistent în aceeaşi definiţie de caz publicată în luna august de INSP.

Astfel, în prezent, după noua definiţie de caz, suspect de COVID-19 este persoana care are două sau chiar trei simptome enumerate de instituţie în documentul publicat.

„Orice persoană cu debut brusc de febră ŞI tuse sau orice persoană cu debut brusc al ORICĂROR 3 SAU MAI MULTE dintre următoarele semne şi simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / greţuri /vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absenţa unei cauze identificate”, se arată în definiţia de caz publicată de instituţie.

Reprezentanţii INSP nu au răspuns la solicitarea ZF până la publicarea articolului.

În total, în România au fost realizate 672.000 de teste la cerere, din 23 iulie, până pe 15 octombrie, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Din 23 iulie şi până în prezent, 15 octombrie, au fost realizate în total în România 1,7 milioane de teste, cifră care include şi testele realizate de stat pe baza simptomatologiei şi testele realizate la cerere. Procentul de teste realizate la cerere din numărul de teste efectuate în România, în perioada 23 iulie – 15 octombrie, este de aproximativ 40%.

De altfel, în ultimele 24 de ore, România a înregistrat 4.013 cazuri noi de COVID-19, din 29.646 de teste efectuate, iar la ATI a fost înregistrat un nou număr record de pacienţi, de 721, faţă de 686 de pacienţi anunţaţi ieri, respectiv 14 octombrie, conform informaţiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

În Bucureşti, Grupul a anunţat 777 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus şi un total de 24.895 de persoane confirmate cu COVID-19.

Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, iar 125.009 de persoane au fost declarate vindecate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO