Eveniment

De ce nu ştie nimeni de centrele de permanenţă? Colegiul Pacienţilor: Medicii de familie şi autorităţile nu le spun pacienţilor că pot merge în centrele de permanenţă

De ce nu ştie nimeni de centrele de permanenţă? Colegiul Pacienţilor: Medicii de familie şi autorităţile nu le spun pacienţilor că pot merge în centrele de permanenţă

Sorina Pintea, ministrul să­nă­tăţii: Activitatea centrelor de perma­nen­ţă este o componentă de bază a siste­mului sanitar românesc, care ne­ce­sită evaluare pentru a identifica mo­dalităţile de eficientizare, astfel încât pacienţii să poată beneficia de servicii medicale indiferent de zona în care se află sau de ora la care ele sunt ne­ce­sare.

Autor: Georgiana Mihalache

02.07.2018, 00:06 1685
Centrele de permanenţă sunt cabinete ale medicilor de familie cu program extins, gândite în special pentru oraşele mici şi zonele rurale, pentru ca oamenii să nu mai ajungă la spitalele de urgenţă pentru probleme medicale care pot fi tratate în cabinete.
Lipsa de vizibilitate a centrelor de permanenţă în cabinetele medicilor de familie, care nu informează pacienţii că există opţiunea de a primi gratuit asistenţă medicală pentru problemele minore de sănătate este printre principalele motive pentru care pacienţii merg în secţiile de urgenţă ale spitalelor, care sunt astfel aglomerate, potrivit Colegiului Pacien­ţilor. Un alt motiv este şi că medicii care asigură gărzi în ambulatoriu cheamă pacienţii la spital în loc să-i îndrume către centrele de permanenţă, dar şi faptul că oamenii preferă să meargă la urgenţă pentru a beneficia de analize gratuite, în contextul în care dacă îşi fac programare aşteaptă mai mult, pentru că se termină plafoanele de decontare. Responsabili pentru faptul că nu sunt cunoscute centrele de permanenţă, potrivit Colegiului Pacienţilor, sunt Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, care „nu au făcut nicio campanie de popularizare a acestor centre“, iar aceste spaţii nu au buget de promovare şi de investiţii. De asemenea, în oraşele mari nu sunt suficiente centre de permanenţă, un exemplu fiind Bucureştiul, unde există doar două astfel de centre. Colegiul Pacienţilor a trimis o propunere către Ministerul Sănătăţii prin care solicită creşterea importanţei centrelor în sistemul medical, lucru care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi va reduce costurile din spitale, sus­ţine Marilena Nicolae, director de ope­ra­ţiuni al Asociaţiei Colegiul Pa­cienţilor.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO