Eveniment

De ce România nu-şi poate reduce deficitul comercial uriaş?

De ce România nu-şi poate reduce deficitul comercial...

Autor: Iulian Anghel

27.08.2021, 00:07 3315

Deficitul comercial al României va atinge, la ori­zon­tul anului 2025, 30 de miliarde de euro – potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) - , în vreme ce, de ani de zile, ţările din regiune sunt pe excedent comercial.

Potrivit sursei citate, deficitul comercial al României ar urma să ajungă în acest an la aproape 21 de miliarde de euro (18,4 mld. euro în 2020), o creştere ce pune pre­siu­ne pe deficitul de cont curent al balanţei de plăţi şi, prin urmare, pe cursul de schimb. Poate fi redus acest de­ficit care se apropie de 10% din PIB-ul estimat la ori­zon­tul lui 2025 (8,8% din PIB în 2021), un deficit care, practic, după cum spune Mugur Isărescu, BNR, creează locuri de muncă în alte ţări?

„Multe pârghii pentru reducerea deficitului comer­cial nu sunt. Economia creşte peste potenţial (consumăm mai mult decât producem - n. red.), cererea este mare, iar oferta sub cerere, ceea ce antrenează creşterea impor­tu­rilor“, comentează economistul Laurian Lungu.

Pe primele locuri în topul grupelor de produse care pro­voacă deficitul comercial al României se află produsele chimice, materiile prime şi produsele ali­mentare, toate acestea fiind responsabile pentru 90% din deficitul comercial al României, în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO