Eveniment

De ce scad veniturile din TVA dacă vânzările sunt în creştere?

De ce scad veniturile din TVA dacă vânzările sunt în...

Autor: Iulian Anghel

01.05.2018, 00:04 864
♦ Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în februarie cu 6,6%, an/an l În martie însă veniturile din TVA – care reflectă încasările din februarie – au scăzut cu 9% ♦ Cum poate fi explicată această scădere neaşteptată - să ai pierderi de venituri, în condiţii de vânzări mai mari, chiar dacă ritmul de creştere a consumului este în decelerare?
„Căderea nu poate fi explicată, deocamdată. Este posibil să fi fost rambursări mai mari de TVA, dar nu există date despre ele. Dar nici rambursările mai mari nu pot explica această cădere neaşteptată - 9% în martie. Şi încasările pe trei luni – plus 2,2% la TVA – sunt foarte-foarte modeste, mai ales că bugetul este construit pe o creştere de venituri din TVA de 14,5%. Este posibilă o creştere a evaziunii fiscale, dar şi acest lucru ar fi ciudat, în condiţiile în care, în boom economic, evaziunea scade, iar în cazul nostru ar fi tre­buit să scadă şi mai mult, dată fiind masiva reducere de fis­calitate”, comentează econo­misul-şef al Raiffeisen Bank Ionuţ Dumitru. În martie, încasările din TVA au scăzut cu 9% faţă de martie 2017. Încasările fiscale au fost şi ele mai mici în primele trei luni din an cu 1,5%, an/an, după ce au căzut în martie cu 9,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO