Eveniment

De ce testează România mai puţini pacienţi de la lună la lună în plină pandemie? Numărul de teste făcute în primele două săptămâni din decembrie a scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din noiembrie

De ce testează România mai puţini pacienţi de la...

Autor: Georgiana Mihalache

16.12.2020, 00:05 1495

♦ De la vârfuri de 38.000 de probe zilnice prelucrate, laboratoarele au lucrat maximum 35.000 de teste în decembrie ♦ „Se observă un trend scăzut al testării, mai ales dinspre zona de autorităţi publice, DSP-uri“, spune Laurenţiu Luca, şeful laboratoarelor Synevo, cel mai mare jucător din piaţa de profil.

În plină pandemie de COVID-19, cu sezonul rece care intensifică o circulaţie mai mare a virusurilor, România a scăzut cu 20% nivelul de testare după 1 decembrie până în prezent comparativ cu aceeaşi perioadă din luna noiembrie, arată datele adunate de ZF din comunicatele autorităţilor.

Astfel, dacă în noiembrie, în zece zile din 15 numărul de teste trecea de 30.000 de probe prelucrate zilnic, în decembrie în doar şase zile s-a depăşit acest prag. ZF a încercat să contacteze autorităţile, de la secretarii de stat Raed Arafat şi Andrei Baciu, ministrul sănătăţii Nelu Tătaru, dar şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi DSP, însă aceştia nu au răspuns solicitărilor până la închiderea ediţiei. În primele 15 zile din decembrie, autorităţile au prelucrat 353.400 de teste, cu o medie de 23.000 de teste pe zi. Î

n noiembrie, în aceeaşi perioadă, numărul de teste a fost de 445.000, cu medie zilnică de aproape 30.000 de probe prelucrate zilnic. Dacă până acum, zilele de weekend erau cele în care se înregistra nivel mic de testare, pentru că laboratoarele private nu lucrau în aceste zile, în decembrie nivelul mic de testare a devenit un lucru comun şi în restul zilelor din săptămână.

„În principal din partea direcţiilor de sănătate publică a scăzut numărul de probe trimise. Specific, în cazul nostru, ne-am confruntat şi cu dificultatea în aprovizionare cu consumabile, adică plasticele care sunt incluse în procesul de testare, am alocat o capacitate mai mică în luna noiembrie şi începutul lunii decembrie. Se observă un trend scăzut al testării, mai ales dinspre zona de autorităţi publice, DSP-uri”, a spus Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, cea mai extinsă reţea de laboratoare şi centre de recoltare. Synevo lucrează probe pentru stat încă de la începutul pandemiei, iar din luna mai a început să ofere şi posibilitatea de testare la cerere. De altfel, cererea din partea pacienţilor români pentru a se testa, aceştia având suspiciuni de infectare, nu a scăzut, susţine şeful reţelei private de laboratoare.

„Nu e o schimbare semnificativă din partea testării la cerere, sunt în continuare destul de mulţi pacienţi care solicită opţional să se testeze la cerere, noi avem toate locurile disponibile planificate cu câteva zile în avans pentru a fi utilizate. Nu vedem o scădere în acest moment”, a mai spus Laurenţiu Luca. Din cauza criteriilor de testare impuse de autorităţi prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a fi consideraţi de către DSP suspectţi de infectare cu COVID-19, pacienţii trebuie să „bifeze” trei simptome sau să aibă debut brusc de febră şi tuse. Definiţiile de caz au fost schimbate periodic de la debutul virusului în România, iar cea mai recentă modificare a fost făcută în 18 noiembrie. Faţă de luna octombrie, nu s-au produs schimbări semnificative la definiţia de caz.

Ziarul Financiar a scris despre capacitatea de testare nefolosită de România, în contextul în care alte ţări din Europa – Austria, Slovacia, au luat măsuri de testare în masă a cetăţenilor pentru a descoperi cazurile fără simptome. Iar în timp ce autorităţile trimit mai puţine probe pentru testare gratuită, pacienţii care doresc să se asigure că au sau nu virusul merg şi se testează la cerere, serviciu pentru care trebuie să scoată însă din buzunar între 250 şi 450 de lei.

În plus, autorităţile nu investesc în dotarea spitalelor cu aparatură de testare, astfel că judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Brăila, Vrancea prelucrează mai puţin de 100 de teste fiecare pe zi, aceasta fiind capacitatea maximă. La nivel european sunt ţări unde se fac sute de mii de teste de la o zi la alta, în încercarea de a acoperi cât mai mulţi oameni şi de a izola persoanele infectate. Germania, de exemplu, testează peste 1 milion de oameni zilnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO