Eveniment

De frica insolventelor, bancile nu mai dau credite, spune seful Supravegherii din BNR

De frica insolventelor, bancile nu mai dau credite, spune seful Supravegherii din BNR
09.12.2009, 23:15 209

Atunci cand o firma intra in procedura de insolventa, bancilesunt nevoite sa treaca in categoria "pierdere" orice credit acordatsi sa il provizioneze integral, chiar daca nu are problemesemnificative la plata.

"Putem sa previzionam orice, cu doua exceptii - frauda siintrarea in insolventa a clientilor. E o problema pe care tot maimulte banci o ridica. Perceptia de risc este atat de mare, incat adeterminat sistarea creditarii", a spus Cinteza in cadrul unuiseminar organizat la Sinaia de BNR, Asociatia Romana a Bancilor siAlpha Bank.

Bancherii se plang de altfel de mai multe luni ca insolventa adevenit "sport national" pentru intreprinzatori, multe firmedeschizand astfel de proceduri pentru datorii foarte mici, in timpce au in derulare credite mari.

La sfarsitul lunii septembrie, provizioanele constituite debanci ajunsesera la un volum de 12,9 miliarde de lei (circa 3miliarde de euro), marcand mai mult decat o dublare in ultimele 12luni.

Insolventa unui client aproape a ingropat o bancamica

In primavara, o banca foarte mica s-a confruntat cu o situatiedificila, dupa ce mai multi clienti au declarat insolventa,fortand-o astfel sa faca provizioane importante.

Solvabilitatea (principalul indicator de stabilitate urmarit deBNR, care masoara adecvarea capitalurilor in functie de riscurileasumate) a coborat in numai trei luni de la 17% la 6,7%, sub pragullegal de 8%.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala, or, estestiut ca nicio banca nu a supravietuit asa in Romania", spuneCinteza. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta afondurilor proprii, banca primind un imprumut subordonat de 15milioane de euro de la banca-mama.

Seful Supravegherii remarca de altfel ca de fiecare data candBNR a cerut majorarea capitalului pentru banci care inregistrau oevolutie ingrijoratoare, actionarii s-au conformat.

"Politica de a avea in spatele fiecarei banci o banca marestraina a dat roade. Nicio banca mare care are o subsidiara inRomania nu-si asuma risul de imagine sa nu rezolve problemelesubsidiarei."

Directorul BNR spune ca toate majorarile de capital operate labancile locale din vara trecuta, cu o singura exceptie - candactionarii si-au asumat o perioada in care banca va inregistrapierderi - au fost facute la cererea autoritatii de supraveghere.De altfel, Cinteza a anuntat ca in perioada urmatoare vor fioperate mai multe majorari de capital la bancile grecesti.

Relaxarea cerintelor de provizionare a eliberat 2,4 mld.lei pentru banci

Profitul de 690 de milioane de lei obtinut la nivelul sistemuluibancar in primele noua luni (conform contabilitatii locale) estemodic si se datoreaza exclusiv relaxarii cerintelor de provizionareoperate de BNR, spune Cinteza.

In primavara, BNR a hotarat sa permita bancilor sa ajustezexpunerile incadrate in categoria "pierdere" cu 25% din valoareagarantiilor reale detinute. Impactul s-a vazut in septembrie,bancile avand cerinte de provizionare mai mici cu 2,4 miliarde delei. Fara aceasta masura, sistemul ar fi fost pe pierdere si inseptembrie.

Cinteza spune ca pana la sfarsitul anului profitul cumulat albancilor locale va sari de 200 mil. euro.

Prima parte din 2010, momentul adevarului pentrubanci

Perspectivele de crestere a somajului, dar si a numarului defirme care vor intra in insolventa, vor fi principalele provocaripentru banci.

"In primele luni din 2010 solvabilitatea unor banci o sa sereduca pe fondul cresterii neperformantei in domeniul creditelor.Personal sunt convins ca nu vom avea falimente de banci", apreciazaCinteza.

Ponderea creditelor care inregistreaza intarzieri la plata decel putin o zi a sarit deja la 17%, fata de 9% la sfarsitul anuluitrecut.

Directorul BNR spune, de asemenea, ca testele de stres derulatede BNR au aratat ca deteriorarea colateralului (garantiile detinutede banci pentru creditele acordate) va determina grosul cerintelorsuplimentare de capital pentru banci in perioada urmatoare.

Majoritatea creditelor acordate de banci companiilor au in spategarantii imobiliare, ponderea fiind de circa jumatate in cazulcreditelor de retail.

BNR se uita cu lupa la 21 de banci

21 din cele aproximativ 30 de banci care fac raportariprudentiale la BNR trebuie sa transmita lunar date privind evolutiasolvabilitatii, desi cerinta standard prevede o frecventatrimestriala.

"Este o masura proactiva", explica Cinteza. Aceste banci suntmai atent supravegheate deoarece in trecut si-au asumat riscuriprea mari, iar indicatorii lor s-ar putea inrautati intr-un ritmrapid. BNR a impus chiar pentru 12 banci sa pastreze solvabilitateala cel putin 10%, fata de pragul legal de 8%.

In cadrul acordului cu Fondul Monetar International, bancilor lis-a cerut, fara sa fie insa obligatoriu, sa mentina solvabilitateapeste 10%. Toate bancile se conformeaza in prezent acesteicerinte.

"Tendinta de scadere a profitului sau chiar intrarea pepieredere arata ca banca nu este capabila sa acopere dinactivitatea operationala pierderile din partea financiara, cuprovizioanele", explica directorul BNR. Daca o banca inregistreazapierderi, acestea ii diminueaza fondurile proprii, afectandu-iastfel indicatorul de solvabilitate.

Daca solvabilitatea scade prea mult, BNR intervine, cerandu-leactionarilor sa aduca bani de acasa.

O banca straina puternica va face oachizitie

"Spre 20 decembrie isi va anunta intrarea pe piata locala obanca straina importanta", a spus Nicolae Cinteza. Din pozitia sa,el cunoaste in detaliu toate miscarile de pe piata, bancile strainefiind obligate sa obtina avizul de la BNR pentru intrarea pe piatalocala. Si bancile locale sunt, de asemenea, obligate sa notificela banca centrala intentia de a opera orice modificarisemnificative in structura actionariatului. Cinteza nu a dorit saofere mai multe detalii privind identitatea bancii care sepregateste sa intre pe piata, mentionand doar ca nu este un jucatordin Germania.

El a precizat totusi ca va fi vorba de achizitia unei bancilocale, mentionand ca informatia privind vanzarea acesteia estecunoscuta pe piata. Directorul BNR a precizat ca a avut inclusivsaptamana aceasta o intrevedere cu conducatorii bancii straine carese pregateste sa intre pe piata, in cadrul careia au discutatinclusiv despre sistemul de provizionare aplicat pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO