Eveniment

De la RomTelecom mai pleaca 4.000 de salariati

18.12.2002, 00:00 83

George Skarpelis, vice-presedintele grupului grec OTE Telecom si directorul general al RomTelecom, a anuntat ieri ca personalul companiei romanesti va fi redus anul viitor cu inca 4.000 de angajati. Aceasta masura, una dintre cele mai mari restructurari din ultimii ani a unei companii romanesti, face parte din  programul de redresare a activitatii companiei RomTelecom. De altfel, grecii au pregatit pentru RomTelecom un program de reducere a personalului cu 10.000 de oameni pentru a redresa compania in cazul in care nu ar exista o infuzie de capital pentru a acoperi lipsa lichiditatilor.
"La finele acestui an, RomTelecom va avea 30.000 de angajati, urmand ca in 2003 numarul salariatilor sa scada la 26.000", a precizat Skarpelis, in cadrul unei audieri in fata Parlamentului de la Atena.
Vice-presedintele OTE a fost convocat de o comisie parlamentara economica pentru a aduce argumente in favoarea strategiei de extindere pe plan international a OTE, dupa ce actiunile grupului au coborat la cele mai mic nivel din ultimii sase ani. Grupul OTE, fost monopol de stat in sectorul de telecomunicatii si controlat in proportie de o treime de statul elen, a realizat investitii considerabile in regiune, pentru a compensa pierderile inregistrate in 2001 de operatiunile de telefonie fixa. Conducerea RomTelecom a recunoscut la un moment dat ca, in trei ani de prezenta OTE, s-au facut investitii de doua miliarde de dolari la compania romaneasca, "intr-o directie nu tocmai potrivita".
George Scarpelis a preluat la inceputul acestei luni, temporar, conducerea RomTelecom, dupa ce directorul general Panagiotis Kargados "a solicitat sa fie eliberat din functie". Scarpelis a explicat ca  aceasta schimbare de management  este menita unui "control mai eficient" al procesului de majorare de capital la RomTelecom, prin care grecii ajung sa detina 54% din companie. 
Aceasta este cea de-a doua schimbare la nivel de director general operata de OTE de cand a preluat 35% din Romtelecom. Predecesorul lui Kargados, Vasilios Tsakoniatis,  a fost schimbat din motive de strategie gresita si pentru ca investit mai mult decat era cazul, conform declaratiilor oficiale din vremea respectiva.
Compania elena a preluat, in 1998, un pachet de 35% din actiunile RomTelecom si a primit drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%. Valoarea totala a tranzactiei incheiate atunci cu statul roman a fost de 675 de milioane de dolari, repezentand cea mai importanta investitie realizata peste hotare.
La inceputul lunii noiembrie, OTE a incheiat un acord cu guvernul de la Bucuresti in baza caruia grupul elen a devenit proprietarul a 54% din capitalul operatorului national roman de telefonie fixa, in urma unei tranzactii in valoare de 273 de milioane de dolari.
Operatorul national de telecomunicatii RomTelecom a realizat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 29,5 milioane de euro, in crestere cu 243% fata de cele 8,6 milioane de euro raportate in perioada corespunzatoare din 2001.
In perioada mentionata, compania a inregistrat venituri operationale in valoare de 713,2 milioane de euro, nivel desemnand un avans de 1,2% comparativ cu primele trei trimestre ale anului precedent.
La sfarsitul lunii iulie, fostul director general al companiei, Panagiotis Kargados, anunta ca personalul RomTelecom va fi redus cu 2.500 de angajati, pana la sfarsitul anului, de la numarul de 33.000 de salariati aflati in acel moment in evidenta companiei.
Supradimensionarea personalului este una dintre bolile de care sufera  companiile de stat. De aceea nu este de mirare ca primul lucru pe care il anunta un investitor atunci cand cumpara o societate de stat este faptul ca va face concedieri. Asa s-a intamplat si la Sidex Ispat de unde au plecat, cu plati compensatiorii, aproape 7.500 de salariati. De asemenea, Myo-o, singura companie interesata sa cumpere Tractorul, negociaza cu Autoritatea pentru Privatizare disponibilizarea a mai mult de 3.000 de angajati ai uzinei brasovene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO