Eveniment

De partea Occidentului: Japonia va livra gaz Europei pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina

De partea Occidentului: Japonia va livra gaz Europei pe...

Autor: Dorin Oancea

10.02.2022, 12:54 72

Japonia va redirecţiona încărcături de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în urma unor solicitări din partea SUA şi a Uniunii Europene, a declarat ministrul Industriei, o măsură care aliniază ţara cu Occidentul în contextul în care tensiunile cu Rusia se intensifică, anunţă Reuters.

Îngrijorarea a crescut cu privire la posibila întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia, cel mai mare furnizor al Europei, în urma acumulării de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei şi a intensificării tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Livrările suplimentare sunt aşteptate să sosească luna viitoare, a declarat ministrul Koichi Hagiuda reporterilor.

"Am decis să răspundem solicitărilor Statelor Unite şi UE pentru trimiterea de GNL în Europa, unde aprovizionarea cu gaze este limitată", a declarat Hagiuda după ce s-a întâlnit separat cu ambasadorii SUA şi UE în Japonia, mai devreme în cursul zilei.

El a precizat că surplusul de aprovizionare va fi redirecţionat după ce va fi clar că cererea locală a Japoniei poate fi satisfăcută şi că producţia de electricitate va rămâne stabilă.

Unele încărcături de GNL deja programate, trimise de companiile japoneze, vor ajunge în Europa în februarie, iar alte încărcături, inclusiv cele care vor fi deviate către Europa la cererea guvernului japonez, vor ajunge acolo în martie, a declarat un oficial al ministerului industriei.

Oficialul a refuzat să dezvăluie numărul de încărcături care se îndreaptă spre Europa, dar a precizat că volumul care va fi livrat în martie va fi mai mare decât în februarie.

Potrivit LNG Edge al firmei de informaţii de date ICIS, trei nave de GNL care aparţin principalului producător de energie din Japonia, JERA, vor ajunge în portul Dunkerque din nordul Franţei: Golar Bear şi Nohshu Maru sunt aşteptate pe 11 şi, respectiv, 12 februarie, în timp ce Enshu Maru este aşteptat mai târziu, miercuri, a declarat Robert Songer, analist GNL la ICIS.

JERA are o societate mixtă cu EDF din Franţa care comercializează GNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO