Eveniment

De teama unui război nuclear, românii înnebunesc farmaciile cu cereri de iodură de potasiu

Radiaţiile nucleare provoacă cancerul tiroidian, dar iodura de potasiu poate sprijini organismul.

Radiaţiile nucleare provoacă cancerul tiroidian, dar iodura de potasiu poate sprijini organismul.

Autor: Mirabela Tiron

07.03.2022, 00:07 2200

♦ Ministerul Sănătăţii: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic ♦ În caz de urgenţă, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ.

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide, iar în caz de urgenţă (posibil incident nuclear), administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii.

Rusia a ameninţat direct Europa cu un război nuclear, iar oamenii au intrat în panică.

Radiaţiile nucleare provoacă cancerul tiroidian, dar iodura de potasiu poate sprijini organismul.

„Producerea şi stocarea acestui produs (iodura de potasiu – n. red.)  sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, a fost răspunsul transmis de Ministerul Sănătăţii la întrebarea ZF legată de existenţa unui stoc de siguranţă de iodură de potasiu. Ministerul Sănătăţii nu a oferit date legate de câte comprimate are stocul de siguranţă, când a fost realizată ultima licitaţie pentru achiziţionarea de iodură de potasiu şi nici nu a oferit informaţii cu privire la modul în care se vor distribui aceste comprimate în situaţii de urgenţă.

Farmaciile locale nu au pe stoc comprimate de iodură de potasiu 65 mg, deşi tot mai mulţi pacienţi care intră în farmacii solicită aceste comprimate, pe fondul temerii generate de războiul din Ucraina, potrivit farmaciştilor.

Valentina Călin, proprietara lanţului  de farmacii Mini Farm, precizează că tot mai multe persoane întreabă de iodură de potasiu, dar „nu avem iodură de potasiu în farmacii. Există doar nişte suplimente alimentare pe bază de iod dar nu au concentraţia iodurii de potasiu.”

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează doar la nevoie (accident sau atac nuclear) şi doar la recomandare.

„În caz de accident sau atac nuclear, pentru că se eliberează compuşi radioactivi ce se fixează în tiroidă, ce duc la apariţia cancerului de tiroidă, se prescriu comprimate de iodură de potasiu. Pe vremuri existau stocuri la dispensare. Sigur că ar trebui să existe un plan de prevenţie, să existe în depozite judeţene aceste comprimate, iar la nevoie distribuirea să fie facilă. Noi ne confruntăm acum însă  cu pandemia de Covid-19, prioritatea numărul unu pentru noi este intervenţia în pandemie, avem mulţi pacienţi cu probleme. Mai mult, se prezintă tot mai mulţi bolnavi cronic, după ce în 2020 au stat acasă”, declara pentru ZF medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Pe piaţa locală fabrica Antibiotice Iaşi poate produce comprimate de iodură de potasiu 65 mg. Şi Terapia Cluj poate aduce în ţară comprimate de iodură de potasiu la cererea autorităţilor.

„Putem să aducem într-o lună comprimate de iodură de potasiu de la fabricile din India sau SUA dacă există comenzi. Probabil că România ar trebui să aibă preventiv un stoc de iodură de potasiu”, a spus Dragoş Damian, CEO-ul producătorului  de medicamente Terapia Cluj.

Comprimatele cu iodură de potasiu sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear, arată datele din prospectul online al acestor comprimate. Iodura de potasiu de 65  mg se eliberează doar în baza unei reţete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO