Eveniment

De unde a venit scaderea economiei in trimestrul I?

De unde a venit scaderea economiei in trimestrul I?
01.06.2010, 23:47 59

Majoritatea ramurilor economiei au avut o contributie negativala evolutia PIB in primul trimestru, activitatea economica fiindsub asteptari, iar analistii considera ca Romania va ramane inrecesiune si in acest an in urma aplicarii masurilor de ajustarefiscala.

"Conform estimarilor noastre, singurul sector care a avut unaport pozitiv la formarea Produsului Intern Brut a fost industria,celelalte continuand sa inregistreze scaderi, iar constructiile auramas cu siguranta cel mai afectat sector al economiei romanesti",spune Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de aceeasiperioada a anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru alanului trecut, scaderea economiei a fost de 0,3%, potrivit datelorpreliminare. Maine, Institutul National de Statistica va publicadetalii privind evolutia PIB in primele trei luni ale anului,inclusiv valoarea nominala. Prin prisma acestei valori, deficitulbugetar pe trimestrul I ar putea fi mai mare.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, sustine caprobabil toate cele patru ramuri importante de formare a PIB -servicii, industrie, constructii si agricultura - au avut ocontributie negativa la evolutia PIB in primul trimestru,activitatea economica fiind mult sub asteptari. "Desi s-ainregistat o revenire a indicatorilor lunari in martie, aceasta nua putut compensa scaderile destul de abrupte din industrie siconstructii din lunile ianuarie si februarie".

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING,considera ca probabil atat industria, cat si agricultura au avut ocontributie pozitiva la dinamica anuala a PIB in primul trimestru."Daca vremea nu ar fi fost atat de rea erau sanse destul de mari caprimul trimestru sa fi inregistrat crestere pozitiva fata detrimestrul patru al anului trecut". Sectoarele care au cele maimari contributii la formarea PIB sunt serviciile si industria, cuponderi de 50%, respectiv circa 30%.

Revine PIB in teritoriul pozitiv in trimestrulII?

Chidesciuc apreciaza ca economia a crescut in al doileatrimestru fata de primul, insa, avand in vedere masurile deajustare fiscala, probabil ca ultimele doua trimestre ale anului2010 vor consemna contractii. In consecinta, intregul an 2010 vaconsemna o noua contractie fata de 2009. "Masurile de ajustarefiscala sunt absolut necesare si ele implica "durere" pe termenscurt (6-12 luni) pentru a obtine cres tere economica sanatoasa petermen mediu (5-10 ani)".

Economistul - sef al ING aminteste ca exporturile nete dadeausemne de incetinire a contributiei pozitive la cresterea economicainca din ultima parte a anului 2009. In aceste conditii nu putemspera in 2010 si nici in 2011 la o contributie puternica din parteaexporturilor nete. "Probabil ca in 2010 vor avea o contributiepozitiva, insa foarte mica, marginal deasupra lui zero".

Referindu-se la evolutia PIB in al doilea trimestru, Hancilaspune ca scenariul de baza indica o incetinire a ritmului descadere economica, datorita evolutiei bune a industriei si aagriculturii, estimarile indicand o scadere a PIB-ului cu 1,2 %an/an in al doilea trimestru. "Avand in vedere necesitatea de arestructura aparatul bugetar, consumul va continua sa se contractesi anul acesta, astfel ca singurul motor de crestere ramanexporturile, insa potentialul acestora este limitat, data fiindponderea redusa a acestora in PIB (30 %), dar si revenireaanevoioasa a principalilor nostri parteneri comerciali".

Dumitru afirma ca activitatea economica din urmatoareletrimestre va fi influentata de masurile de consolidare fiscala cese vor implementa de catre Guvern. "Daca programul de reducere asalariilor si a pensiilor va fi implementat, el va avea un impactnegativ pe termen scurt asupra consumului si cresterii economice intrimestrele urmatoare, insa exista speranta ca activitateaeconomica s-ar putea revigora incepand cu 2011 odata ce stareafinantelor publice se va insanatosi".

Economistul-sef al Raiffeisen spune ca, din pacate, consolidareafiscala, absolut necesara, fie ca se face pe partea de cheltuieli(prin scaderea de salarii, pensii si ajutoare sociale), fie pepartea de venituri (prin crestere de taxe), fie combinat, areefecte negative in economie, ceea ce va intarzia si va face maidificila revenirea acesteia. Dupa ce in primul trimestru economia aramas in recesiune, institutiile financiare internationale, dar siban cile au inceput sa revizuiasca in jos estimarile privindcresterea economica in acest an, cele mai recente indicandcontractia economiei si in 2010.

Noua prognoza a Raiffeisen pentru evolutia PIB in 2010 este -1%,iar pentru 2011 banca estimeaza o crestere economica de 2,5%.Guvernul a adoptat prognoza FMI de scadere a economiei cu 0,5% inacest an, in urma anuntarii datelor preliminare privind evolutiadin primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO