Eveniment

De unde au partidele bani pentru campania electorală. Cheltuielile partidelor pentru localele din 2020 ar urma să fie de 220 mil. lei

De unde au partidele bani pentru campania electorală....

Autor: Răzvan Botea

25.09.2020, 22:55 1753

♦ Autoritatea Electorală Permanentă estimează că va rambursa partidelor 190 mil. lei pentru campaniile electorale ♦ În 2020, partidele ar urma să primească o subvenţie totală, în afară de cea pentru alegeri, de 181 mil. lei, de 18 ori mai mult decât în 2016.

Duminica aceasta urmează a opta rundă de alegeri locale de la Revoluţie încoace. Partidele vor pompa, potrivit estimărilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), peste 200 de mil. lei în campania electorală, bani care vor fi decontaţi ulterior de la bugetul de stat, dacă acestea trec de pragul electoral de 3%.

Legea 334/2006, care reglementează finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, face o distincţie între subvenţia acordată de la bugetul de stat partidelor politice pentru campania electorală şi subvenţia acordată anual. Astfel, partidelor le sunt decontate costurile cu campania electorală numai dacă depăşesc pragul de 3% la alegeri.

„Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală proprie sau a formaţiunii politice care i-a propus pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii ale acestora sau din împrumuturi contractate de aceştia de la persoane fizice sau instituţii de credit”, se arată în actul normativ.

Există şi limite maxime pentru contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală: de exemplu, pentru un candidat la o primărie de comună contribuţia maximă este de 5 salarii de bază brute minime pe ţară pentru, iar pentru un candidat la primăria Bucureştiului limita maximă este de 200 de salarii minime brute.

Suplimentar faţă de contribuţiile electorale prevăzute, partidul politic sau alianţa politică poate contribui la campania electorală proprie cu până la 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot avea numai următoarele destinaţii: producţia şi difuzarea de materiale electorale pe radio sau TV (maxim 40% din totalul cheltuielilor), cheltuieli de difuzare a materialelor electorale în mediul online (maxim 30%) din totalul cheltuielilor, cercetări sociologice (maxim 30% din totalul cheltuielilor cu campania), afişe electorale, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

În cel mult 4 luni şi jumătate de la data alegerilor locale, AEP rambursează partidelor politice sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, precum şi cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate prin cumularea voturilor exprimate pentru toate consiliile locale şi de sector ale munici­piului Bucureşti, consiliile jude­ţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi toate candidaturile de primar, respectiv primar general al municipiului Bucureşti. „În cazul în care partidul politic, alianţa politică, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile locale nu a obţinut mini­mum 3% din voturile valabil expri­ma­te la nivel naţional, Autoritatea Elec­torală Permanentă rambursează aces­to­ra numai sumele aferente cheltuie­lilor e­fec­­tuate la nivelul circumscripţiei e­lec­torale judeţene, de sector sau a muni­ci­piului Bucureşti, în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile res­pec­tive, după caz”, se mai arată în actul normativ.

Sumele cheltuite suplimentar se rambursează numai în cazul în care partidele au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional.

Cheltuielile partidelor pentru alegerile locale din 2016 au însemnat 54 mil. lei. Alegerile locale de anul acesta ar urma să însemne cheltuieli de 220 mil. lei. AEP se aşteaptă ca partidele să solicite 210 mil. lei pentru rambursare şi să primească circa 190 mil. lei.

În ceea ce priveşte subvenţia anuală a partidelor politice din România, AEP o estimează la o valoare totală de 181 mil. lei. Spre comparaţie, în 2016 subvenţia a fost de 14,5 mil. lei, de 18 ori mai mică. Potrivit legii, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.”

La opt luni, finanţarea totală a partidelor a fost de 126 mil. lei. Dintre aceştia, PSD a primit jumătate – 63 mil. lei, PNL a primit 36,6 mil. lei, USR 9,2 mil. lei, ALDE 7,2 mil. lei, PMP 4,4 mil. lei şi Pro România 2,8 mil. lei.  Subvenţia de la bugetul de stat pentru partide se acordă în baza numărului de voturi primite la alegerile legislative şi a numărului de voturi primite la alegerile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO