♦ Din creşterea de încasări de 2,8 mld. lei din impozitul pe profit, în prima jumătate din 2024, 2,5 mld. lei au venit numai din impozitele suplimentare pe cifra de afaceri a companiilor mari sau din impozitul pe profitul băncilor.
Dacă guvernul nu ar fi venit cu impozitul suplimentar pe cifra de afaceri a companiilor mari sau pe profitul băncilor, încasările din impozit pe profit ar fi bătut pasul pe loc în prima jumătate din 2024, arată cifrele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corelate cu execuţia bugetară în prima jumătate din 2024. Practic, 2,5 mld. lei din creşterea de 2,8 mld. a venit numai din impozitul menţionat.
„Din informaţiile existente în baza de date a ANAF, sumele colectate reprezentând impozitul minim pe cifra de afaceri plătit de contribuabilii care se încadrează conform legii, aferent primelor 6 luni ale anului 2024 a fost de 2,06 miliarde lei”, au transmis reprezentanţii ANAF către ZF.
La cele 2 mld. lei se adaugă 320 mld. lei din impozitul suplimentar pe profitul băncilor şi 150 mld. lei din impozitul suplimentar pentru companiile care activează în sectorul de petrol şi gaze. Astfel, doar din aceste impozite suma suplimentară de la buget s-a ridicat la 2,5 mld. lei.
Începând cu anul 2024, guvernul a introdus impozitul minim pe cifra de afaceri a companiilor mari, care au afaceri de peste 50 mil. euro. Practic, se ia acest impozit, care este de 1% din cifra de afaceri, după ce se scad an uite cheltuieli, cum ar fi de exemplu investiţiile. Dacă suma rezultată este mai mare decât impozitul pe profitul realizat de companie, adică 16%, atunci contribuabilul plăteşte impozit minim pe cifra de afaceri. Dacă suma rezultată din impozitul pe profit este mai mare, atunci se plăteşte impozit pe profit.