Eveniment

De unde somajul? Bancile straine, interesate mai degraba sa imprumute guvernele si corporatiile mari decat micile intreprinderi

Joseph Stiglitz: Creati-va propriile banci

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru econo­mie Foto: Cristina Nichitus

21.05.2009, 21:20 20

Statele ar trebui sa fie mai interesate de crearea unor banci proprii, pentru a se proteja de situatiile in care bancile straine isi reduc spri­jinul in perioadele dificile, spune Joseph Stig­litz, laureat al premiului Nobel pentru eco­no­mie si fost vicepresedinte al Bancii Mondiale.
„Este important ca tarile sa isi dezvolte sisteme bancare locale. Sunt studii interesante care arata ca, pe medie, bancile straine tind sa imprumute mai mult guvernele si corporatiile mari in defavoarea micilor intreprinderi, care asigura grosul locurilor de munca", spune Stiglitz. El a aratat ca in mod natural, bancile straine au tendinta ca in perioadele dificile sa isi retraga resursele de la nivelul subsidiarelor, incercand sa protejeze operatiunile de pe pietele de origine. In Romania bancile cu ac­tio­nariat strain concentreaza 88% din activele totale, in conditiile in care toate bancile importante - cu exceptia CEC - au fost priva­tizate dupa problemele aparute la sfarsitul anilor '90.
Pana acum prezenta bancilor straine era considerata un avantaj, facilitand accesul la capitaluri, dar si la experienta acumulate de grupurile internationale.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu noteaza ca trebuie facuta o diferentiere intre sucursalele unor grupuri straine si bancile locale cu actionariat strain.
„Aceste banci se afla sub supravegherea BNR si se supun cadrului de reglementare", a spus Isarescu. Dintre jucatorii mari de pe piata, doar ING si Citibank functioneaza in regim de sucursala, celelalte banci fiind persoane juridice romane, cu licenta oferita de BNR.

CDS este un instrument de pariat
Politele CDS (credit default swaps) au ajuns un veritabil instrument de pariat. „Acestea erau produse de asigurare. In general, o persoana nu poate sa incheie o polita pe viata unei alte persoane, pentru ca ar avea un interes sa i-o scurteze. Dar bancilor li s-a permis sa asigure viata altor banci", spune Stiglitz, notand ca de aici nu a mai fost decat un pas pana la lansarea de zvonuri destabilizatoare pe piata.
Politele CDS au fost create pentru a permite investitorilor sa se protejeze impotriva riscului ca un debitor sa ajunga in incapacitatea de a-si onora datoriile. Astfel de instrumente sunt utilizate si pentru asigurarea datoriei suverane, fiind vazute ca un element de cost pentru investitori. In cazul Romaniei cotatiile CDS au urcat brusc anul trecut, ajungand in toamna la o crestere anuala de peste sase ori, cand au depasit nivelul de 600 de puncte de baza. In martie anul acesta cota­tiile CDS pentru Romania au urcat peste pragul de 700 de puncte, adica un investitor trebuia sa plateasca peste 70.000 de euro, pen­tru a asigura o datorie de un milion de euro emisa de statul roman. Abia dupa semnarea acordului de finantare externa cu FMI, UE, BERD si Banca Mondiala cotatiile CDS au coborat spre nivelul de 300 de puncte de baza.
Stiglitz spune ca pentru iesirea din actuala criza financiara este nevoie de regandirea sistemului financiar si a cadrului de regle­mentare.
„Nu ar trebui sa ne intoarcem la aceeasi situatie. Sistemul financiar a fost prea mare. Trebuie pastrata doar partea care da credite, care participa la capitalul companiilor", considera Stiglitz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO