Eveniment

De unde vin banii pentru Alianţa Vestului, unul dintre cele mai mari proiecte din România. Ce spune primarul Aradului

De unde vin banii pentru Alianţa Vestului, unul dintre...

Autor: Adriana Mit

10.12.2018, 13:36 1862

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, că Alianţa Vestului, formată din patru oraşe, şi-a propus să atragă mai uşor bani europeni, iar după ce va fi înfiinţată o Asociaţie Integrată de Dezvoltare, se vor putea accesa fonduri pe ciclul financiar 2021 – 2027.

Primarul oraşului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în prima parte a anului viitor va fi înfiinţată o asociaţie de către municipalităţile din oraşele Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca, prin intermediul căreia să poată fi atraşi bani europeni direct de la Bruxelles.

“Cele patru administraţii se vor asocia, lucru care se va realiza în 2019, în Asociaţia Integrată de Dezvoltare. Există astăzi în ţară un astfel de model, la Tulcea există o astfel de asociaţie, care a primit fonduri de la Uniunea Europeană, şi pe ciclul financiar 2021 – 2027 se pot accesa bani europeni direct pentru obiective. Trebuie să facem întâi proiectele, să le integrăm, pentru că se numesc Investiţii Integrate Teritoriale. În prima parte a anului viitor va fi înfiinţată asociaţia, prin votul celor patru consilii locale vom finaliza asociaţia şi apoi începem procedurile de lucru pentru a avea exact acel ITI (Investiţii Teritoriale Integrate). Numai printr-un astfel de ITI se pot atrage bani europeni, România având deja un model, ITI de la Tulcea, care a atras 1,2 miliarde de euro”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul oraşului Arad a precizat că Alianţa Vestului îşi propune atragerea de bani europeni mai uşor, astfel că România şi Guvernul au doar de câştigat.

“Decât să aşteptăm să vină prin Bucureşti banii europeni, să se plimbe prin Bucureşti, să aşteptăm să se facă ghidurile pentru toată ţara, te uneşti, faci propriile proiecte, trebuie să fie validate, trebuie să arăţi că aceste investiţii sunt integrate teritorial, apoi finanţarea va veni direct. Este un câştig mare pentru România şi pentru Guvernul României, pentru că-şi diminuează din activitate”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO